Este vorba despre Legea nr. 34/2023 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, publicată în M. O. nr. 36 din 12 ianuarie 2023, care introduce facilități fiscale pentru cheltuielile cu contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum şi cu contravaloarea abonamentelor, oferite de acelaşi furnizor care acţionează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât şi dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic.
„Actul normativ stabilește că reprezintă cheltuieli deductibile limitat la determinarea venitului net anual din activități independente în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, contravaloarea respectivelor abonamente plătite, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 34/2023, respectiv cu data de 15 ianuarie 2023, în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.
Începând cu veniturile aferente lunii februarie 2023, în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, în plafonul lunar de venit neimpozabil de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și care nu se cuprinde în bazele de calcul ale contribuțiilor sociale obligatorii, se include și contravaloarea respectivelor abonamente, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană. La determinarea impozitului pe veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază, începând cu veniturile aferente lunii februarie 2023, din venitul brut se scade și contravaloarea abonamentelor menționate în lege, suportate de angajaţi, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual. Abonamentul vizează servicii furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa, în limita aceluiaşi plafon, indiferent de numărul de persoane”, precizează ANAF.
Dragoș HOJDA