- Publicitate -
Ad imageAd image

Pensionarii inca mai spera – Vineri dimineata, Curtea Constitutionala judeca cele doua legi privind austeritatea

Ad imageAd image

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat joi, pentru vineri dimineata, la ora 9.00, dezbaterile celor doua legi privind masurile de austeritate, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.

Dupa aproximativ cinci ore de discutii in sedinta nepublica, judecatorii Curtii au decis sa reia vineri dezbaterile asupra sesizarilor depuse privind neconstitutionalitatea legilor de reducere a salariilor bugetarilor si a pensiilor pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.
CCR anunta saptamana trecuta ca va dezbate in data de 24 iunie sesizarile care vizeaza neconstitutionalitatea Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si a Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Judecatorii Sectiilor Unite ale ICCJ au trimis la CCR doua sesizari privind neconstitutionalitatea legilor care prevad scaderea pensiilor si a salariilor bugetarilor.

Judecatorii instantei supreme considera ca printre prevederile constitutionale incalcate de cele doua legi se numara articolul privind munca si protectia sociala a muncii si sustin ca se incalca si dispozitiile care spun ca cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege.

Totodata, judecatorii Inaltei Curti invoca in decizii ca sunt incalcate prevederile din Constitutiei care spun ca legea dispune numai pentru viitor.

CCR a mai primit sesizarea de neconstitutionalitate formulata de un grup de 37 senatori ai Aliantei PSD+PC in legatura cu Legea pentru stabilirea unor masuri din domeniul pensiilor.

De asemenea, PSD a depus la CCR si o contestatie in care solicita constatarea neconstitutionalitatii prevederilor Legii privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru neconcordantele existente intre prevederile actului normativ si Constitutia Romaniei.

PSD mai sustine ca reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor echivaleaza, practic, cu instituirea unui nou impozit, care va constitui venit la bugetul de stat, iar acest nou impozit excede sferei impozitelor reglementate expres de Codul fiscal (Legea nr. 571/2003).

Si parlamentarii PNL au anuntat saptamana trecuta ca au sesizat Curtea cu privire la neconstitutionalitatea legii privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Astfel, viceliderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat ca sesizarea a fost semnata de 54 de deputati PNL care considera ca au fost incalcate articolele 44, 47 si 53 din Constitutie.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu