Pensia persoanelor cu handicap – marul discordiei intre putere si opozitie

Ad imageAd image

O initiativa legislativa ce instituie acordarea pensiei sociale minime garantate persoanelor cu handicap a suscitat, luni, dezbateri aprinse in plenul Camerei Deputatilor.
Propunerea viza acordarea unei indemnizatii lunare la nivelul cuantumului stabilit pentru pensia sociala minima garantata, indiferent de venituri. Initiativa a fost respinsa de Senat, primul for sesizat in acest caz, dar a primit raport favorabil de la cele doua comisii sesizate pe fond in Camera Deputatilor.

Executivul nu a sustinut proiectul de lege, motivand ca sumele prevazute in bugetul Ministerului Muncii au fost fundamentate fara a fi avute in vedere majorari ale prestatiilor sociale oferite persoanelor cu handicap.

Deputatul PNL Cristina Pocora, unul dintre initiatorii proiectului, a precizat ca actul normativ se adreseaza celor peste 600 de mii de persoane cu handicap si pleaca de la masura Guvernului Boc privind instituirea pensiei minime garantate.

Democrat-liberalul Petru Movila a propus retrimiterea la comisie a initiativei legislative, motivand ca exista doua proiecte pe aceeasi tema.

Propunerea PDL a fost criticata vehement de reprezentantii opozitiei, care au reprosat deputatilor din arcul guvernamental ca se opun proiectului de lege pentru ca nu au gasit solutiile financiare pentru a acoperi costurile.

„Cred ca acest proiect de lege este minimal pentru aceasta categorie de oameni”, a spus deputatul PNL Eugen Nicolaescu.

„Ma intreb, cand ati fost la guvernare, stimati colegi liberali si ati condus si aveam resursele financiare, de ce nu ati propus asa ceva. De ce sa fim noi sa nevoiti sa gasim solutiile si le vom gasi, de aceea solicitam retrimiterea la comisie”, le-a replicat liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.

Propunerea legislativa a fost retrimisa la comisie, cu termen de rediscutare de doua saptamani.

agerpres

Distribuie articolul
SCHI - SNOWIN FEST ȘUIOR 2025
Adaugă un comentariu