PE DURATA LUNII IANUARIE – Maramureșenii, învățați să aibă grijă de sănătatea mintală

Ad imageAd image

Direcţia de Sănătate Publică Maramureș, organizează în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății, pe toată durata lunii ianuarie 2023 campania cu tema „Sănătate mintală și sloganul „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății!”. Am cerut celor de la DSP o statistică referitoare la numărul maramureșenilor care sunt în evidențe în acest moment cu probleme de sănătate mintală. 

Oficialii DSP Maramureș spun că la nivel global una din 10 femei suferă de depresie postnatală în primul an după naștere, iar  una  din 1000 de femei dezvoltă o afecțiune mai gravă numită psihoză postpartum. Cu precizarea că aceste afectări trec de multe ori neobservate în stadii incipiente, iar fără un tratament adecvat pot avea consecințe negative, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

În anul 2021, în România, incidența tulburărilor mintale și de comportament a fost de 1221.2%000 locuitori, în ușoară creștere față de anul 2020, când a avut valoarea de 1200.8%000 locuitori. Prevalența bolilor psihice (cod ICD 10: F01-F39) în România, în anul 2021 a fost de 1303.5%000 locuitori, în creștere față de anul 2020 când a avut valoarea de 1260.25%000 locuitori. În perioada 2010-2019, evoluția prevalenței depresiei în România este constantă, dar are valori aproape duble pentru femei, în comparație cu bărbații. În acest context, scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a gravidelor privind problematica sănătății mintale.

Activitățile din cadrul campaniei își propun să informeze populația feminină (în special gravidele) privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale, să faciliteze conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor, precum și creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării femeilor cu tulburări mintale”, arată oficialii DSP Maramureș.

Maramureșencele ar trebui să știe că simptome precum tristețe, plâns facil, agitație față de bebeluș sau cei din jur, lipsă de energie și oboseală tot timpul, probleme de somn, gânduri negative, sentimente ale mamei că nu este suficient de bună, că nu poate avea grijă de copil, sentimente de vinovăție, deznădejde și autoînvinovățire sau senzația că i se poate întâmpla ceva rău copilului pot apare oricând în timpul sarcinii sau în primul an după naștere.

„Depresia mamei s-a observat a fi deseori asociată cu semnele timpurii de vulnerabilitate sau  temperament dificil al copilului, atașamentul nesigur, funcționarea afectivă (mai mult afect negativ, agresivitate și emoționalitate crescute, disforie, în special când nou născutul este fată, performanță cognitivă/intelectuală/academică mai scăzută, mai multă auto-învinovățire, valoare de sine mai scăzută), funcționare interpersonală mai slabă și anomalii ale sistemelor psihobiologice, inclusiv mecanisme de răspuns la stres care funcționează mai slab. Depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate în toată lumea. La nivel global, se estimează că 264 de milioane de oameni sunt afectați de depresie, procentul femeilor afectate fiind mai crescut decât cel al bărbaților”, adaugă DSP Maramureș.

Unde mai punem și faptul că pandemia de COVID-19 a dus la o creștere puternică a tulburărilor depresive și de anxietate la nivel global în anul 2020, femeile și tinerii fiind cei mai afectați: „53 de milioane de cazuri suplimentare de tulburare depresivă majoră (o creștere cu 28%) și 76 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări de anxietate (o creștere cu 26%) au fost din cauza pandemiei, peste 35 de milioane dintre cazurile suplimentare de tulburare depresivă majoră au fost la femei, comparativ cu aproape 18 milioane la bărbați, peste 52 de milioane dintre cazurile suplimentare de tulburări de anxietate au fost la femei, comparativ cu aproximativ 24 de milioane la bărbați. Prevalența acestor tipuri de tulburări mintale a atins vârful în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 20-24 de ani (1118 cazuri suplimentare de tulburare depresivă majoră la 100.000 locuitori și 1331 cazuri suplimentare de tulburări de anxietate la 100.000 locuitori)”.

Nu este o noutate pentru nimeni că de cele mai multe ori persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă cu încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare și stigmatizare.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu