Situațiile în care elevii pot face orele online, de acasă, deși colegii lor de clasă merg la școală, au fost enumerate de ministrul Educației dumincă seara, la Digi24. Sorin Cîmpeanu a spus acum că “scenariul hibrid nu poate fi eliminat”, deși pe 14 ianuarie oficialul declara ferm că “scenariul hibrid dispare complet” pe motiv că este ineficient.
Sunt patru situații:
Elevii au contra indicații medicale, au vulnerabilități – vor face ore online;
Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități certificate, ca atare aceștia vor face ore online;
Elevii prezintă simptome, în mod evident dacă prezintă simptome, recomandarea mea și a ministrului Sănătății și a oricui este să facă orele de acasă;
Profesorii care prezintă vulnerabilități sau simptome vor sta acasă și iarăși se va face predarea-învățarea online, de acasă.
Cîmpeanu a mai spus că “scenariul hibrid nu poate fi eliminat pentru acei copii care trebuie să stea acasă și trebuie să aibă acces la învățătură”.
Reamintim că pe 14 ianuarie 2021, în momentul anunțului lui Klaus Iohannis că majoritatea școlilor s-ar putea redeschide din 8 februarie, Sorin Cîmpeanu spunea că “în decizia de astăzi scenariul de funcționare hibrid nu mai există. Între galben și verde diferența este că în verde merg toți, în galben merg doar până la clasele a IV-a, în galben nu merg la școală a V-a, a VI-a și a VII-a și a IX-a, a X-a și a XI-a. Fac ore online. Sistemul hibrid dispare complet. Experiențele din educație ne-am arătat că nu este eficient. Și mie mi se pare că este mult mai clar așa, mai simplu și mai clar”, preciza Cîmpeanu la acel moment.
Tot duminică, Cîmpeanu a repetat anunțul făcut vineri, conform căruia pentru profesorii care nu pot veni la școală din motive medicale certificate, orele se organizează online și conducerea școlii se va asigura prin orar că toate orele online “vor fi puse într-o singură zi, maximum două”.
“Dacă un profesor are contraindicații, conducerea școlii este datoare să asigure un program orar în care orele acelui profesor să fie grupate într-o singură zi în care elevii să poată învăța online de acasă” a spus Cîmpeanu.
Întrebat ce se întâmplă dacă vor fi multe ore sau dacă vor fi mai mulți profesori în situația de a fi obligați să țină cursuri online, ministrul a spus: “o singură zi sau două, dacă vor fi mai mulți profesori ceea ce nu ne dorim, vor putea fi și două zile din cinci”.
Ministrul a mai precizat că “și învățătorii pot aduce adeverință de boli cronice sau de contraindicații, doar că pentru angajații din sistemul de educație din legea prevede că trebuie certificarea unui medic de medicina muncii.