Criticată după ce a anunţat o modificare a politicii ei de confidenţialitate, aplicaţia de mesagerie online WhatsApp a decis să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a noilor sale condiţii de utilizare, încercând astfel să îşi liniştească utilizatorii în legătură cu protejarea datelor lor personale, informează AFP, transmite AGERPRES.
„Vom amâna data la care utilizatorii vor trebui să citească şi să accepte condiţiile de utilizare”, au anunţat vineri reprezentanţii aplicaţiei WhatsApp într-un articol publicat pe blogul ei oficial. Modificările, care ar fi trebuit să intre în vigoare pe 8 februarie, vor deveni efective începând din data de 15 mai.
Săptămâna trecută, WhatsApp a cerut celor aproximativ 2 miliarde de utilizatori ai săi să accepte noile condiţii de utilizare, care permit aplicaţiei să partajeze datele personale ale clienţilor cu compania ei mamă, Facebook. În caz de refuz, utilizatorii WhatsApp erau informaţi că nu vor mai putea să îşi acceseze conturile începând din 8 februarie.
Acea decizie a fost interpretată de numeroşi critici drept o tentativă a aplicaţiei de a partaja mai multe date personale ale utilizatorilor WhatsApp cu compania-mamă, Facebook, care a cumpărat WhatsApp în 2014.
Vineri, WhatsApp a ţinut să îi asigure pe utilizatori că noua actualizare „nu întăreşte capacitatea noastră de a partaja datele personale cu Facebook”, ci are scopul de a ajuta companiile să comunice mai bine cu clienţii lor prin intermediul acestei platforme.
Aplicaţia doreşte mai ales să permită companiilor de publicitate să îşi vândă produsele direct pe WhatsApp, aşa cum se întâmplă deja în India, cea mai mare piaţă a companiei californiene, cu 400 de milioane de utilizatori.
„Ştim că au existat confuzie şi dezinformare în legătură cu această actualizare, dar noi vrem să ajutăm pe toată lumea să înţeleagă principiile şi acţiunile noastre”, au transmis reprezentanţii WhatsApp.
Conversaţiile purtate pe WhatsApp vor continua să fie protejate folosind principiul de criptare „end-to-end” şi nici Facebook, nici WhatsApp nu vor avea posibilitatea de a vedea aceste mesaje private, au transmis reprezentanţii aplicaţiei.
Anunţul de săptămâna trecută a provocat panică şi un val de revoltă în rândul multor utilizatori, care s-au declarat alarmaţi din cauza renunţării la valorile fondatoare ale WhatsApp. Aplicaţia şi-a construit reputaţia unui serviciu de comunicare sigură, bazat pe protejarea datelor private.
Platforma a încercat să calmeze „incendiul” provocat de anunţul de săptămâna trecută prin intermediul unei serii de anunţuri liniştitoare şi de campanii publicitare, dar serviciile concurente, precum Signal şi Telegram, au profitat de acea stare de confuzie şi descărcările lor din magazinele online au cunoscut creşteri spectaculoase.
Antreprenorul Elon Musk, CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX, i-a îndemnat pe admiratorii lui de pe Twitter să folosească Signal, considerată una dintre cele mai securizate aplicaţii de comunicare din lume.
Vineri după-amiază, Signal a recunoscut pe Twitter că întâmpină anumite „dificultăţi tehnice” din cauza afluxului de utilizatori noi.
„Am adăugat noi servere şi capacităţi suplimentare de stocare, fără încetare, în fiecare zi din această săptămână, dar ceea ce s-a întâmplat astăzi depăşeşte previziunile noastre cele mai optimiste”, au declarat reprezentanţii aplicaţiei Signal.
Critici din Turcia şi Italia
Autoritatea pentru concurenţă din Turcia a anunţat luni deschiderea unei anchete împotriva WhatsApp şi Facebook, solicitând totodată suspendarea acelei actualizări a condiţiilor de utilizare.
Autorităţile turce i-au îndemnat în ultimele zile pe cetăţenii ţării să folosească o aplicaţie locală de mesagerie online, BiP, dezvoltată de operatorul de telefonie mobilă Turkcell.
În Italia, Autoritatea pentru protejarea datelor private a considerat că WhatsApp nu a comunicat într-o manieră clară către clienţii săi natura acelor modificări.
„Condiţiile de utilizare şi noile măsuri ce vizează viaţa privată nu permit utilizatorilor să înţeleagă schimbările care vor fi introduse şi nici modul concret în care datele lor personale vor fi tratate după 8 februarie”, a anunţat joi instituţia italiană.
Facebook a intrat în vizorul mai multor agenţii de reglementare, care consideră că achiziţionarea de companii şi integrarea lor în ecosistemul grupului californian afectează concurenţa.
În decembrie, mai multe autorităţi americane au cerut justiţiei să oblige reţeaua de socializare să se separe de Instagram şi de WhatsApp.
Într-un registru mai larg, marile companii din industria noilor tehnologii sunt acuzate cu regularitate că doresc să exploateze tot mai multe informaţii personale ale utilizatorilor cu scopul de a-şi creşte veniturile obţinute din publicitate.
Vineri, platforma Uber a anunţat modificări ale condiţiilor sale de utilizare, care vor deveni efective începând din 18 ianuarie.
„Vă rugăm să remarcaţi faptul că noi nu operăm nicio modificare în ceea ce priveşte modul în care folosim datele voastre personale”, au precizat, totuşi, reprezentanţii companiei Uber.