Parlamentarii maramureseni, chemati sa sustina initiativa legislativa privind interzicerea cianurii – Din 2008, aceasta zace uitata prin sertarele Parlamentului

Ad imageAd image

Deputatul de Maramures Catalin Chereches isi exprima indignarea vizavi de autorizatiile de construire emise de Primaria Baia Mare pentru Societatea Romalyn Mining, in vederea executarii anumitor lucrari de investitii, premergatoare redeschiderii activitatii de obtinere a aurului pe baza de cianura.

Acesta face un apel catre toti parlamentarii maramureseni pentru sustinerea unei initiative legislative ce dateaza din anul 2008 si care prevede interzicerea folosirii cianurii in mineritul din Romania.

„La 10 ani de la accidentul ecologic din Baia Mare, cianura revine in actualitate. Lipsa de transparenta din cadrul Primariei Baia Mare isi spune cuvantul. Trei autorizatii de construire au fost eliberate de catre aceasta institutie, pentru SC Romaltyn, care intentioneaza sa-si reia activitatea, fara ca alesii locali sa stie, sau poate au stiut si au tacut.

De aceea, rog toti parlamentarii din Maramures sa ma sustina in demersul de a readuce in atentia Parlamentului Initiativa legislativa privind interzicerea cianurii in minerit, care zace prin sertare din anul 2008, desi majoritatea romanilor o sustin.

Initiativa apartine lui Eckstein Kovacs Peter si Gheorghe Funar si prevede modificarea Legii Minelor printr-un articol potrivit caruia ’activitatea miniera, bazata pe folosirea tehnologiei prin cianuri, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, sa fie interzisa’.

Istoricul acestei initiative arata ca interdictia prevazuta de proiectul legislativ a fost respinsa fiindca 19 dintre cei 29 de membri ai Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor au votat avizul negativ ori s-au abtinut. Propunerea s-a reintors la Comisia pentru Industrii. Si sta uitata in sertare, in ciuda faptului ca partidele au declarat ca o sprijina.

Ca reprezentanti ai maramuresenilor si baimarenilor in Parlamentul Romaniei, avem datoria morala sa facem lobby pentru readucerea in actualitate a initiativei legislative, care nu trebuie sa moara asa cum se intampla de obicei cu toate initiativele nefinalizate de cei care ulterior nu mai sunt parlamentari.

Dincolo de prezumtivele avantaje economice, cei care au dat girul unor proiecte precum ’Aurul’ sau Rosia Montana ar trebui sa se gandeasca la sanatatea baimarenilor, maramuresenilor, a celor din zona Rosia Montana.

Sa nu uitam ca potrivit unui sondaj IMAS, comandat de Coalitia „Romania fara cianuri“, 66% din romani sunt de acord sa se interzica folosirea cianurii in sectorul minier in Romania. Doar 8% au declarat ca nu ar fi de acord cu aceasta masura.

E bine ca in anul 2010, sa se vada cine doreste o Romanie curata si sanatoasa si cine sustine folosirea cianurilor pe teritoriul tarii noastre”, precizeaza deputatul independent, intr-un comunicat de presa.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
SCHI - SNOWIN FEST ȘUIOR 2025
Adaugă un comentariu