- Publicitate -
Ad imageAd image

PARC RODNEI – Amplă acțiune de spălare a peșterilor din parc. Pereți afumați de făclii sau lămpi de carbid

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Administrația Parcului Național Munții Rodnei a anunțat că a demarat o acțiune amplă de ecologizare și spălare a pereților cavernicoli acoperiți cu grafiti și afumați de făclii sau lămpi de carbid, respectiv a restricționat intrarea în peșterile Baia lui Schneider și Cobășel în perioada de hibernare a liliecilor, respectiv lunile noiembrie-martie, prin amplasarea a 2 porți metalice la intrarea în cele două peșteri.

„Administrația Parcului Național Munții Rodnei monitorizează starea de conservare a habitatelor cavernicole, în special în Peștera Baia lui Schneider și Cobășel, fiind semnalate specii precum liliacul comun mic (Myotis blythii), liliacul comun mare (Myotis myotis), liliacul cu urechi mari (Myotis bechsteinii), liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum), liliacul cârn (Barbastella barbastellus).
Liliecii, cele mai evoluate mamifere de pe planetă, datează încă de pe vremea dinozaurilor. Aceste animăluțe cu blăniță catifelată sunt adaptate unor game trofice largi, având astfel un rol important în natură, de-a lungul a mii de ani. Însă, din cauza necunoașterii rolului lor în natură, precum și din cauza superstițiilor transmise din generație în generație, multora dintre noi ne este teamă de ei.

Peste 80% dintre speciile de lilieci din lume sunt mari mâncători de insecte. În general aceștia au dimensiuni reduse (de până la câteva zeci de grame) și un apetit fantastic, fiecare liliac mâncând aproximativ 1.000 insecte/noapte! Raportat la greutatea corpului lor, ei mănâncă în fiecare noapte echivalentul în insecte a 2/3 din greutatea lor. Comparând pofta de mâncare a liliacului cu a unui om, o persoană de 60 de kg ar trebui să mănânce zilnic aproximativ 40 de kg de mâncare!

În urma monitorizării habitatelor cavernicole din perioada 2004-2023, s-a constatat o degradare a acestora ca urmare a numărului ridicat de vizitatori cu comportament indacvat vizitării acestor habitate fragile și vulnerabile la impact antropic, respectiv distrugerea spelotemelor, vopsirea pereților cu fum sau grafiti, scrijelirea pereților cu obiecte ascuțite, aruncarea deșeurilor menajere în interiorul peșterilor, vetre de foc, uciderea exemplarea de lilieci aflați în hibernare”, arată Administrația Națională a Parcului Munții Rodnei.

Oficialii parcului amintit că această acțiune „are scopul de a sprijini îmbunătățirea stării de conservare a habitatelor cavernicole și a speciilor de lilieci ce se adăpostesc în ele în perioada de hibernare, când aceste specii sunt vulnerabile impactului antropic. Menționăm că aceste peșteri pot fi vizitate pe timpul sezonului de iarnă sub supravegherea și acordul Administrației Parcului Național Munții Rodnei”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu