Guvernul a decis sa asigure plata somajului tehnic in proportie de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, a declarat, joi, prim-ministrul Ludovic Orban, informeaza AGERPRES.
„O alta masura foarte importanta pe care am luat-o este aceea de a asigura plata somajului tehnic, plata angajatilor care intra in somaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de somaj. Practic, aici am luat aceasta decizie pentru ca este clar ca foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie si multe companii, pentru ca li s-au redus veniturile, li s-au redus incasarile, cifra de afaceri, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajatilor si exista riscul ca angajatii sa fie trimisi in somaj, sa fie dati afara utilizandu-se cazul de forta majora sau sa li se suspende contractele de munca. Decizia este de a plati din bugetul fondului de somaj 75% din salariul brut, cat este, practic, indemnizatia lunara pentru perioada de somaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a anuntat Orban.
Premierul a explicat ca masura vizeaza doua categorii de angajatori: „Prima categorie de angajatori este aceea care a fost afectata direct de masuri restrictive care au fost dispuse de autoritati in situatia de urgenta. Dau exemplu hoteluri, restaurante, cafenele, institutii de spectacole, prin suspendarea activitatii pe perioada situatiei de urgenta. Practic, acesti angajatori, aceste companii sau alte categorii de angajatori, ca urmare a masurilor restrictive adoptate de autoritati in baza decretului pentru situatii de urgenta, este clar ca nu isi pot plati angajatii, pentru ca si-au intrerupt temporar, total sau partial activitatea. Ca atare, angajatii acestor companii vor beneficia de plata indemnizatiei pentru somajul tehnic de 75%”.
El a adaugat ca a doua categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de masuri restrictive dispuse de autoritati pentru a reduce riscul de raspandire a COVID-19, ci de consecinte ale epidemiei de coronavirus.
„Pentru a putea beneficia de aceasta plata pentru salariatii pe care nu isi mai pot permite sa ii plateasca ca urmare a afectarii activitatii, companiile vor trebui sa depuna o declaratie pe proprie raspundere, iar conditia de acordare este sa li se fi redus veniturile, sa le fi scazut cifra de afaceri cu un procent de minim 25%”, a spus prim-ministrul.
Seful Executivului a explicat ca, in situatia in care Guvernul ar fi sustinut plata salariului intr-un anumit procent, s-ar fi instituit obligatia angajatilor de a se duce la munca.
„Daca am fi ales masura activa de a sustine plata salariului intr-un procent, printr-o masura activa din bugetul fondului de somaj, am fi instituit obligatia acestor angajati de a se duce la munca, de a intra in contact. Or, am considerat ca este, pe moment, pentru situatia de urgenta, mult mai utila masura de a plati acest somaj tehnic, neobligandu-i sa se duca la serviciu si oferindu-le posibilitatea sa stea acasa si sa evite contacte sociale care ar fi putut sa creasca riscul de contaminare”, a mentionat Orban.