Astfel, 2,2 milioane din cele 2,5 milioane de decese înregistrate la nivel mondial au fost în țări cu niveluri ridicate de obezitate. Mai exact, nouă din zece decese cauzate de Covid-19 au fost înregistrate în aceste țări.
Un studiu al Federației Mondiale a Obezității, care reprezintă oameni de știință, profesioniști din domeniul medical și cercetători din peste 50 de asociații regionale și naționale, a arătat că ratele mortalității au fost de 10 ori mai mari în zonele în care cel puțin 50% din populație era supraponderală.
”COVID-19 este doar cea mai recentă infecție exacerbată de problemele de greutate, dar semnele de avertizare erau acolo. Am văzut-o în trecut cu Mers, H1N1 și alte boli respiratorii”, a spus dr. Tim Lobstein, autorul raportului Federației Mondiale a Obezității.
Dr. Lobstein a precizat că țări precum Japonia și Coreea de Sud, unde este un nivel foarte scăzut de decese din cauza COVID-19, au și niveluri foarte scăzute de obezitate la adulți. ”Au acordat prioritate sănătății publice printr-o serie de măsuri, inclusiv greutatea populației, iar aceasta a dat roade în pandemie”, a spus dr. Lobstein.
Autorul raportului acuză guvernele că au fost neglijente și au ignorat ”valoarea economică a unei populații sănătoase în pericol”.
”În ultimul deceniu nu au reușit să abordeze obezitatea, în ciuda stabilirii de obiective în cadrul reuniunilor Organizației Națiunilor Unite”, a mai spus Lobstein.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că legătura dintre obezitate și ratele mortalității COVID-19 este acum ”clară și convingătoare”.
Marea Britanie, care are a treia cea mai mare rată de deces COVID și a patra cea mai mare rată de obezitate va lansa un program pilot care îi va recompensa pe oameni pentru reducerea consumului de calorii. Potrivit estimărilor, bolile legate de obezitate costă Marea Britanie șase miliarde de lire sterline în fiecare.