OFICIAL – Știm circuitul permiselor de conducere reținute în funcție de abaterile șoferilor

Ad imageAd image

Codul Rutier a fost modificat luna trecută, iar unele dintre noutățile adoptate de autorități se referă la permisele de conducere care au fost reținute de poliție după constatarea unor abateri săvârșite de șoferi. Este vorba despre  HG 130/2023, care a stabilit circuitul permiselor de conducere reținute în funcție de abaterile făcute de conducătorii auto. Ce trebuie să știe șoferii este că în anumite situații permisul de conducere se păstrează la serviciul poliției rutiere pe teritoriul căruia a fost constatată fapta până la restituire, anulare sau dispunerea interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României, dacă este cazul.

Regula de mai sus se aplică în mai multe situații, respectiv când permisul auto a fost reținut pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat,  conducerea unui vehicul fără permis sau categoria potrivită (ori permisul a fost retras sau anulat), refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Tot aici intră și participarea, în calitate de șofer, la întreceri neautorizate pe drumurile publice, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției, așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumul public sau lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase.

Tot aici mai intră și situațiile în care accidentul de circulație s-a soldat cu uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, dacă șoferul a încălcat o regulă de circulație. Același HG a mai stabilit că marcajul format dintr-o linie în zigzag semnifică interzicerea staționării vehiculelor pe partea drumului pe care este aplicat: „O astfel de linie completată cu înscrisul «Bus», «Taxi» sau «Tram» poate fi folosită pentru semnalizarea stațiilor de autobuze, troleibuze, taximetre, respectiv a stațiilor de tramvaie care nu sunt prevăzute cu refugiu pentru pietoni. Marcajele sunt de regulă de culoare albă, cu excepția celor ce se aplică pe elementele laterale drumului, care sunt de culoare albă, neagră sau galbenă și neagră, precum și a celor temporare, folosite la organizarea circulației în zona lucrărilor, care sunt de culoare galbenă. În zonele periculoase sau unde staționarea vehiculelor este limitată în timp, marcajele pot fi și de alte culori.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu