- Publicitate -
Ad imageAd image

OFICIAL – Între 2 și 7 ani de închisoare dacă ucizi un animal

Ad imageAd image
Ad imageAd image

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 484 a fost publicată în data de 16 mai Legea nr. 138 din 13.05.2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor. Potrivit Europol, „noile prevederi vin să reglementeze mult mai multe aspecte întâmpinate de polițiști în activitatea operativă desfășurată în acest segment în care cruzimile față de animale sunt tot mai des întâlnite, mai ales în mediul rural”.

„Astfel, conform actului normativ, polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredințarea lui unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii. În ceea ce privește pedepsele cu închisoarea, potrivit noilor reglementări, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă,vintervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților, despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare, respectiv folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință”, arată Europol.

În plus, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă, folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare, folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, respectiv rănirea cu intenție a animalelor.

„Totodată, precizăm că în conformitate cu modificările aduse Legii nr. 205/2004, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, respectiv zoofilia. Legiuitorul a mai stabilit că nu constituie infracțiuni fapta persoanei de rănire sau ucidere a unui animal ca reacție la atacul acestuia și sterilizarea animalelor”, adaugă Sindicaliștii de la Europol.

Următoarele fapte se sancționează cu amendă cuprinsă între 3000 de lei și 12000 lei: folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri, abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului.

„De asemenea, pe lângă sancțiunile aplicate, se dispune și măsura confiscării animalelor, acestea urmând a fi cazate în adăposturile care funcționează pe lângă consiliile locale, în vederea adopției sau valorificării în situația în care proprietarul animalelor săvârșește de două ori faptele prevăzute la art. 25 alin. 1 lit. a) și lit. b) din Legea nr. 205/2004, respectiv intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților, despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare”, concluzionează Europol.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu