- Publicitate -
Ad imageAd image

OFICIAL – Anumite denumiri la produsele din magazine vor dispărea de săptămana viitoare. Vezi de ce

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Anumite denumiri ale unor produse pe care acum le regăsim pe rafturile magazinelor vor fi interzise începand cu săptămana care urmează. Nu vom mai regăsi denumiri precum „lapte de soia” sau „branză vegetală”. Legea 307 din 2022 se va aplica începand cu săptămana viitoare, legea amintită nefăcand altceva decat să transpună prevederi europene în legislația romanească.

„Prezenta lege reglementează sectorul laptelui și al produselor lactate, al produselor care conțin ca ingrediente lapte sau produse lactate, al produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea și comercializarea acestora, urmărind în principal sănătatea populației, satisfacerea necesităților de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorilor”, se precizează în legea amintită.

Autoritățile au decis ca la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să se înființeze Observatorul laptelui și al produselor lactate, în cadrul direcției de specialitate. Acesta va avea rolul de a monitoriza piața laptelui de vacă, bivoliță, oaie, capră și piața produselor lactate și are ca scop centralizarea datelor de pe piață, urmărirea și analizarea tendințelor actuale și viitoare în România, a producției, a echilibrului dintre cerere și ofertă, precum și a costurilor de producție.

„Observatorul laptelui și al produselor lactate colectează, în vederea centralizării, date precum efectivul matcă de vaci de lapte, bivolițe, oi, capre, cantitatea de lapte crud materie primă produsă, cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piață, cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim-cumpărători, cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori, numărul operatorilor economici care desfășoară activități în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, precum și capacitatea acestora de procesare a laptelui, din care să rezulte, cantitatea și prețul laptelui crud materie primă colectat de către aceștia, cantitatea de lapte procesat, cantitatea de produse lactate realizată sau achizițiile intracomunitare și importul-exportul din țări terțe de cantități de lapte crud materie primă, produse semiprocesate și produse finite, indiferent de tip.

Este interzisă inscripționarea pe eticheta laptelui și a produselor lactate a sintagmei „Produs românesc“ dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua națională a produselor agroalimentare românești.

Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse. Prevederile mai sus amintite se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate. Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.

Orice neconformitate depistată de autoritățile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar; dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană. În cazul modificării informațiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancționat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Se interzice folosirea denumirilor reglementate la punctele 1-4 din partea III „Lapte și produse lactate“ a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 și (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie și de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentația publică, care au în compoziția lor ingrediente ce nu se încadrează în definițiile laptelui și ale produselor lactate. În cazul în care produsul finit conține amestecuri de lapte și produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se va menționa pe etichetă procentul acestora. În toate situațiile, denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație”, se arată în legea amintită.

Cei care nu se vor conforma riscă amenzi care pleacă de la 20.000 de lei și pot ajunge la 50.00 de lei, precum și cu sancțiunea contravențională complementară de oprire temporară de la comercializarea produselor până la remedierea deficiențelor și suspendarea autorizației de prelucrare/producție/ comercializare pentru o perioadă de 30 de zile. Constatarea în mod repetat a uneia dintre contravențiile prevăzute de această lege va conduce la anularea autorizației de prelucrare/producție/comercializare a operatorului economic, precum și la interzicerea desfășurării activității pentru care operatorul economic a fost sancționat contravențional pentru o perioadă de 1 an.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu