Amenzile rutiere nu vor fi stabilite în funcție de Indicele Social de Referință. Este vorba despre o propunere legislativă respinsă definitiv de Camera Deputaților în această săptămână care prevedea că punctul-amendă urma să fie calculat în funcție de ISR. Astfel, un punct-amendă urma să reprezinte “20% din indicele social de referință, stabilit prin hotărâre a Guvernului”. Ori în condițiile în care cuantumul Indicelui Social de Referință este de 500 de lei, punctul-amendă ar fi avut o valoare de 100 de lei.
Asta ar fi însemnat o scădere evidentă a cuantumului amenzilor de circulație, lucru care ar fi condus probabil la și mai multe încălcări ale legislației rutiere de către șoferi. Un punct-amenda inseamnă acum 10% din salariul minim pe economie. Doar că în ultimii ani valoarea acestui punct amendă a fost înghețată la valoarea de 145 de lei, dar dacă nu ar fi fost această înghețare acum punctul amendă ar fi trebuit să fie de 230 de lei.
„Pentru a exemplifica mai bine importanta acestui indice social de referință ne vom referi la situația unui elev care nu se înscrie la facultate și nici nu se angajează sau a aunui proaspăt absolvent care nu este angajat și care au dreptul la ajutor de șomaj în cuantum de 50% din valoarea indicelui social pe o perioadă de mașim șase luni, practic la un șomaj de 250 de lei”, spun inițiatorii acestui proiect de lege.
Dragoș HOJDA