OBEZITATEA, O MARE PROBLEMĂ – Sfaturile unui nutriționist din Baia Mare pentru a slăbi sănătos (VIDEO)

Ad imageAd image

Pentru că recent am vorbit despre Ziua Mondială a Obezității, maramureșenilor nu le-ar strica niște sfaturi legate de alimentație și despre cum să slăbească sănătos, fără să fie nevoie de celebra „înfometare”. Mai ales că deja mulți au început pregătirile pentru „trupul de vară”, ca să se poată afișa în costum de baie la piscine. Primul lucru și poate cel mai important este disciplina, adică să nu abandonezi lupta după primele încercări. Trebuie să ai răbdare și rezultatele vor veni. Și trebuie să mananci, chiar dacă vrei să slăbești, doar depinde ce mănanci. 

„Ne vom referi la cei cu probleme de greutate în exces. Problema principală cu aceștia este că în loc să apeleze la serviciile unui specialist încearcă tot felul de diete regăsite pe internet sau auzite de la prieteni, care nu fac altceva decat să le restricționeze drastic întregi grupe alimentare (de proteine, glucide sau grăsimi), privandu-i astfel de micronutrienții (vitamine, minerale, antioxidanți) necesari bunei funcționări a organismului. Toate acestea pentru a pierde un număr cat mai mare de kilograme într-o perioadă cat mai scurtă de timp. O slăbire foarte rapidă (tot ce este peste 5 kg/lună – dar depinde de persoană) este extrem de nesănătoasă și stresantă pentru organism, acesta fiind și motivul pentru care o dată incheiată acea dietă extrem de restrictivă, kilogramele pierdute revin foarte repede la loc, fiind vorba despre binecunoscutul în nutriție de efect “yo-yo”, organismul cautand întotdeauna să păstreze homeostaza cu care era obișnuit.

Greșelile în nutriție

Problema care apare după cateva încercări de diete nereușite, combinate cu o alimentație haotică în restul timpului este că duce la incetinirea puternică sau chiar prăbușirea metabolismului. De aici și expresia “eu mă îngraș și cu aer”. Asta înseamnă că acele persoane vor avea nevoie de un număr mult mai mic de kilocalorii pentru a-și menține greutatea corporală decat o altă persoană de aceeași greutate dar cu un metabolism perfect funcțional iar orice mic exces alimentar va duce la îngrășare. Persoanele respective intră în panică, încearcă noi diete, infometandu-se, ajungand în cele din urmă și la probleme medicale, în special cele hormonale”, spune Niculae Cătălin, tehnician nutriționist.

Acesta a mai precizat că la baza pierderii în greutate stau două cuvinte și anume deficitul caloric, care se poate obține prin alimentație, prin mișcare sau o combinație între cele două, acesta fiind modul ideal: „Însă acest deficit caloric trebuie să fie unul atent calculat, să cuprindă întreaga gamă de macronutrienți și micronutrienți necesari unei bune funcționări a organismului. Procesul de slăbire trebuie să se realizeze în timp și nu brusc (nu te-ai ingrășat 20-30 kg în cateva luni, nu te aștepta să le dai jos atat de repede), trebuie să fie constant, cu mici intervenții asupra planului alimentar de fiecare dată cand organismul ajunge la un nou echilibru (cum spuneam acesta va căuta întotdeauna homeostază)”.

„Paradoxal toate persoanele cu probleme de greutate care apelează la mine mănancă extrem de puțin, atat cantitativ cat și ca număr de mese. De obicei cam două mese la un interval de 8-10 ore între ele, ciugulind în restul zilei. Un procedeu extrem de nociv pentru organism. Acestea au de obicei metabolismul mult încetinit din cauza încercărilor repetate și eșuate de diete dar și a lipsei mișcării.

Problema este că deși cantitatea de mancare este redusă cantitativ, ea este extrem de calorică, fără ca aceste persoane să își dea seama. Alimente foarte bogate în zaharuri simple, dar și grăsimi saturate în acelasi timp (adevarate bombe metabolice) dar și cu un raport proteic extem de scăzut (proteina pe langă beneficiile ei binecunoscute fiind și macronutrientul cu cel mai mare efect termogenic în corp).

Acestea au nevoie de o dieta echilibrată, care să conțină un număr mai ridicat de mese (un minim de 4/zi) care să le permită “repornirea” metabolismului și creearea unui deficit caloric ușor ce să le permită o slăbire sănătoasă, care să nu pună stres pe organism, nici fizic nici mental, și care să nu ducă la o reacumulare a kg pierdute odata încheiată dieta. Însă acest lucru presupune si o reasezare a modului de a te hrani precum si a stilului de viata, care sa faca sustenaba in timp mentinerea unei greutati corporale optime! Nu poti reveni la obiceiurile alimentare nocive deoarece nu vei face decat sa anulezi tot efortul pe care l-ai depus sa ajungi la o greutate corespunzatoare”, a mai precizat Niculae Cătălin.

Nutriționiștii subliniază încă o dată, dacă mai era nevoie, și importanța sportului atat în procesul de slăbire cat și ulterior în cel de menținere a greutății dorite: „Și aici recomand in principal sporturile de forta, cum ar fi fitnessul, care stimulează creșterea masei musculare în timp, țesutul muscular avand un puternic rol metabolic activ, pentru că o persoană cu un anumit număr de kg dar o masă musculară mai mare va putea consuma mai multe kilocalorii fără să se îngrașe decat o altă persoană cu același nr de kg dar cu o masă musculară mai redusă. Bineînțeles este nevoie și de antrenament cardio, însă făcut cu cap, fără a se exagera cu timpul alocat acestuia, deoarece în exces ajunge să facă mai mult rau decat bine, chiar și persoanelor cu probleme de greutate, antrenamentul cardio în exces fiind o altă greșeală majoră pe care o fac acestea). Alte prejudecăți țin de anumite mituri incetățenite greșit, cum ar fi mancatul dupa o anumită oră îngrașă, a nu se combina grăsimile cu carbohidrați și altele de genul…”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu