Ministrul Educatiei a constituit un grup de lucru anti-bullying, conform ordinului de ministru nr. 3019 din 10 ianuarie 2020 publicat in Monitorul Oficial, pentru elaborarea normelor metodologice privind violenta psihologica-bullying . Grupul este format din psihologi, persoane din organizatii non-guvernamentale, profesori si experti.
Printre membrii grupului se numara si Pop Silvia, directorul Scolii Nicolae Balcescu Baia Mare.
Norme metodologice reglementeaza modul de aplicare a prevederilor Legii nr. 221/2019, pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, privind violenta psihologica-bullying si sunt elaborate in temeiul art. III, din Legea nr. 221/2019, pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011.
Ca urmare a modificarilor aduse Legii educatiei nationale nr.1/2011, in conformitate cu art. III, din Legea nr. 221/2019, in categoria actiunilor definitorii pentru fenomenul violentei manifestate in mediul scolar sunt incluse si actiunile privind violenta psihologica-bullying.
Bullyingul reprezinta comportamentul abuziv, realizat in mod repetat si cu intentie directa sau indirecta, care duce la prejudicierea fizica si/sau psihica a victimei/victimelor, prin umilire, ranire, persecutie, intimidare sau alte fapte. Acest tip de comportament se manifesta prin forme diverse, putand fi verbal, emotional/ nonverbal, fizic, relational inclusiv sexual, deposedare de lucruri si electronic (cyberbullying).
Pop Silvia, director Scoala Nicolae Balcescu Baia Mare: “Vorbim de identificarea corecta a fenomenului de bullying , de stopare a unor comportamente negative axate pe violenta psihologica in spatiile scolare. Nu vorbim doar de copii ci si de personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic. Normele metodologice reglementeaza modul de aplicare a prevederilor Legii nr. 221/2019, pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale.”
ZiarMM