O altfel de istorie a orașului Baia Mare (6): Casa „Lendvay”, din Piața Libertății nr. 15

Ad imageAd image

Monument istoric de arhitectură, secolele XVI-XVIII

Casa Lendvay, poziționată pe latura de nord a pieței centrale, face parte din categoria imobilelor personalizate, fiind unul dintre obiectivele (M3) restaurate în cadrul amplului proiect de reabilitare desfășurat în perioada 2002-2004.

Excavaje

În această locație, au fost efectuate trei sondaje arheologice în pivnița clădirii. Cu această ocazie au fost găsite urme ale unor structuri din lemn dispărute, două țâțâni mari din fier (care probabil au aparținut unei uși de impresionante dimensiuni), fundația unui zid dezafectat, vechi, paralel cu actualul zid despărțitor.

În curtea interioară a clădirii au fost scoase la iveală cantități mari de ceramică, preponderent cahle și fragmente de cahle, folosite la construirea sobelor, datând probabil din secolul al XVII-lea.

Având în vedere faptul că în orașul medieval, printre multele bresle meșteșugărești, exista și breasla olarilor, care asigura locuitorilor cele necesare traiului zilnic, există posibilitatea ca aceste cahle să fie produsul meșterilor olari băimăreni. Cahle întregi și fragmentare au fost găsite și în podul Casei „Lendvay”. Acestea provin probabil de la sobe care au fost construite de-a lungul timpului în interioarele casei.

Casa cu camere la… etaj

Asemenea celor mai multe edificii din piața centrală, Casa„Lendvay” a fost construită pe fundația unor clădiri mai vechi și a suferit de-a lungul timpului mai multe transformări. Important este faptul că în interior se mai păstrează camere cu boltă, astfel încât această casă se numără printre puținelele edificii, posibil chiar singura, din ansamblul centrului vechi, în care s-au păstrat chiar și la etaj camere boltite.

Casa poartă numele actorului maghiar Lendvay Márton (1807-1858), unul dintre pionierii teatrului băimărean din secolul XIX și fondator al teatrului modern din Ungaria. Denumirea casei a fost consacrată în anul 1881, când s-a dezvelit o placă comemorativă de marmură pe fațada dinspre Piaţa Libertăţii pe care scrie „Márváni lap. hirdesd nagságát tiszteletünknek Nagy szinmüvészünk Lendvay. Itt született. 1807 Nov: 11” (în traducere:„Vesteşte tu placă de marmură măreţia respectului faţă de marele nostru actor Lendvay. Născut aici în 1807, noiembrie 11”).

În anul 1844 Lendvay Márton a devenit cetățean de onoare al orașului Baia Mare.

Autori text: Viorel RUSU, Lucia POP

Sursa documentară:Viorel Rusu, Lucia Pop, „Clădiri, edificii, monumente și statui cu poveste. O altfel de istorie a orașului Baia Mare”, Seria „Muzeul Viu” nr. 8, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Ediția a II-a revăzută, Baia Mare, 2024.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu