Numarul focarelor de pesta porcina africana s-a redus la 528

Ad imageAd image

Numarul focarelor de pesta porcina africana s-a redus la 528, de la 532 saptamana trecuta, iar in prezent PPA evolueaza in 237 de localitati (fata de 241 anterior) din 25 de judete din Romania, informeaza marti Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), transmite AGERPRES.

Potrivit sursei citate, 5 focare de PPA sunt in exploatatii comerciale si 2 focare in exploatatii de tip A.

In 11 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreti.

Cele mai multe focare active de PPA se inregistreaza in judetele Teleorman (203 focare in gospodariile populatiei si 539 de cazuri la mistreti), Olt (70 de focare si 11 cazuri la misteti) si Giurgiu (66 de focare si 306 de cazuri la mistreti).

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017, si pana in prezent, au fost eliminati 596.838 de porci afectati de boala si au fost diagnosticate 3.210 de cazuri la mistreti. Au fost stinse 2.514 focare.

Pana la data de 3 martie, au fost despagubiti 14.955 de proprietari, valoarea totala a platilor depasind 405 milioane de lei.

Pentru pesta porcina africana nu exista vaccin, iar singura metoda de protejare a sanatatii animalelor este respectarea conditiilor de biosecuritate, astfel ca ANSVSA solicita sprijinul cetatenilor pentru respectarea unor masuri. Astfel, veterinarii recomanda sa nu se intre in adaposturile unde sunt crescuti porcii cu incaltamintea si hainele cu care s-a umblat pe strada; este recomandat ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa fie pusa o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica; cresterea porcilor sa fie facuta doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini, cu porci mistreti sau cu proprietari care detin porci domestici.

De asemenea, animalele nu trebuie hranite cu resturi alimentare/laturi/spalatura provenite de la carnea de porc gatita in familie.

De la inceputul acestui an, in Europa, pe langa Romania au fost diagnosticate focare de PPA in: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia si Ucraina si Grecia.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social, mentioneaza ANSVSA.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a declarat luni, pentru AGERPRES, ca nu va fi interzisa cresterea porcului in gospodariile populatiei, insa fermierii vor trebui respecte niste reguli minime de biosecuritate.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu