Autoritățile din Olanda au raportat că circa 7.400 de persoane infectate cu coronavirus au fost identificate în decurs de 24 de ore, cele mai multe începând cu luna ianuarie. Guvernul urmează să anunțe în zilele următoare dacă mai este cazul să ridice o serie de restricții, inclusiv cea de circulație pe timpul nopții, în contextul în care valul al treilea al pandemiei se manifestă în Europa.
În Marea Britanie, autoritățile sanitare au anunțat că rata R, care desemnează numărul de persoane pe care le poate infecta un om testat pozitiv, se situează între 0,6 și 0,9, în timp ce săptămâna trecută avea valori între 0,6 și 0,8. În condițiile valorilor actuale, fiecare zece persoane infectate pot contamina, la rândul lor, între șase și nouă persoane sănătoase.
În ultima săptămână, mai multe state europene au înregistrat recorduri negative în legătură cu coronavirusului. Ungaria a anunțat astăzi un număr record de persoane infectat (10.759) și de decese (213) și a transmis că va ridica restricțiile numai după ce vaccinează un sfert din populație.
Joi seară, Franța, prin premierul Jean Castex, a precizat că nordul țării, Parisul și Nisa intră în carantină pentru patru săptămâni, pentru a reduce răspândirea virusului. În aceeași zi, au fost anunțați cei mai mulți pacienți internați la ATI din ultimele patru luni, precizează Reuters.
Tot ieri, Germania a anunțat cele mai multe cazuri din ultimele două luni – peste 17 mii de cetățeni infectați, iar Polonia a transmis că reintroduce restricții la nivel național pentru trei săptămâni: hotelurile, instituțiile de cultură și pârtiile de schi vor fi închise, iar mall-urile, deschise parțial. De asemenea, Bulgaria a anunțat că închide școlile, restaurantele și centrele comerciale pentru următoarele zece zile. Miercuri, și Ucraina a raportat un record de decese, de 289 de victime.