Zilele trecute a fost făcută numărătoarea de primăvară la capră neagră în Parcul Național „Munții Rodnei”, rezultatele din teren fiind nu tocmai bune. În sensul că efectivele de capră neagră se mențin scăzute, fiind necesare noi acțiuni privind protejarea acestei specii de braconieri sau atacuri ale cainilor de la stane.
„151 de exemplare. Se menține populația la un efectiv redus. Încercăm să creștem numărul, însă nici legislația nu ne ajută prea mult, astfel de exemplu, s-a scos din legislație acel articol care reglementa numărul de câini ce însoțesc oile pe munte, iar numărul ridicat al acestora și nepurtarea jujeului reprezintă un factor important ce contribuie la amenințarea efectivelor de capre negre, de nenumărate ori, iezii cad pradă atacurilor de câini de la stână.
Administrația Parcului avizează activitatea anuală a crescătorilor de animale, sunt 138 de stane in Munții Rodnei, se impun condiții de pășunat, se verifică în teren și dacă nu se respectă condițiile impuse se aplică sancțiuni. Se organizează periodic patrulări cu Jandarmeria Montană pentru prevenirea și combaterea braconajului. Sunt multe acțiuni derulate pentru monitorizarea și conservarea caprei negre”, a declarat, pentru ziarmm.ro, Claudiu Iușan, biologul Parcului Național Munții Rodnei.
Dragoș HOJDA