Maramureșul are la acest moment un număr de patru focare de pestă porcină africană la porcul domestic, deci în gospodăriile populației. Trei din aceste focare vor intra în procedura de stingere în cursul săptămânii viitoare, conform declarațiilor făcute de către Vasile Pop, directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș. Asta înseamnă că rămâne doar focarul de la Coaș activ, însă va fi și el stins în curând. La mistreț avem 220 de cazuri de PPA de la începutul apariției focarelor de pestă porcină în județ. Din total, 115 cazuri au fost identificate la mistreții vânați și 105 la mistreții găsiți morți în pădurile din Maramureș.
„Maramureșul nu stă foarte rău cla capitolul Pestă porcină africană. Oricum cazurile de Pestă porcină africană la noi sunt din ce în ce mai rare„, a explicat Vasile Pop. La nivel național în ultima săptămână au fost stinse un număr de 50 focare pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile populației, la acest moment fiind active 602 focare de PPA, dintre care 20 de focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, şi 347.323 porcine afectate (animale afectate din focarele active). De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.878 de cazuri la mistreți în 41 de județe.
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor. Potrivit ANSVSA, principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora, scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone, sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani), nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi, respectiv de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc.
Tot aici mai adăugăm nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.
Dragoș HOJDA