- Publicitate -
Ad imageAd image

NU STA ÎN PUȘCĂRIE – Obligaţiile șoferului în caz de accident rutier

Ad imageAd image
Ad imageAd image

În situația în care conducătorii auto sunt implicați în evenimente rutiere din care au rezultat vătămări corporale, chiar dacă rănirile sunt ușoare, în conformitate cu prevederile articolului 338 din Codul Penal, au obligația de a nu părăsi locul accidentului fără încuviințarea poliției. Este un lucru pe care mulți dintre șoferi nu îl cunosc și astfel își riscă libertatea pentru un accident rutier care poate nu s-a petrecut din vina lor. Numai anul trecut în Maramureș am avut 38 astfel de situații, din care 14 au fost în Baia Mare, iar acum șoferii regretă fapta făcută.

„Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Pentru a nu vă expune riscurilor, chiar dacă victima părăseşte locul faptei, anunţați imediat evenimentul la numărul unic de urgență 112 și la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Potrivit prevederilor legale, în cazul în care în urma unui accident de circulație a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunțare imediată a poliției, să nu modifice sau să șteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei. În plus, conducătorul auto ori persoana care are cunoștință de producerea unui astfel de accident este obligat să anunțe de îndată poliția și să apeleze numărul național unic pentru apeluri de urgență 112”, precizează polițiștii.

Șoferii maramureșeni ar mai trebui să știe că potrivit cadrului legal în vigoare, „nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului atunci când în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale. Conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului, conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie, sau când victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu