NU POATE FI OBIECTIV TURISTIC – Tunelul Colbu-Ivășcoaia din Baia Borșa, singurul tunel minier încă accesibil din județ

Județul Maramureș are multe încă lucruri necunoscute publicului larg și care ar putea deveni obiective turistice, doar legea să o permită. Un astfel de posibil obiectiv turistic este tunelul minier Colbu-Ivăşcoaia, lucrare este executată la cota +1050 m, fiind singura lucrare minieră încă accesibilă, ce străbate munţii dintr-un bazin hidrografic în altul.

Potrivit informațiilor furnizate de către Parcul Național Munții Maramureșului, astfel de tunele miniere mai există la Băiuţ (mina Văratec-Botiza), Poiana Botizii (Coasta Ursului-V. Secu), respectiv Groşii Ţiblesului (Izvorul Rău-V. Tomnatec Dragomireşti), dar nu mai sunt accesibile: „În anul 2006 s-a propus ca acest tunel să facă parte dintre cele 10 obiective miniere selectate pentru amenajare turistică, întocmindu-se şi un studiu în acest sens, aflat la Consiliul Judeţean Maramureş. Acest tunel minier traversează din bazinul V. Secu (Baia Borşa) în V. Ivăşcoaia (afluent stâng al Vaserului în cursul superior). Lungimea tunelului minier este de 4,8 km, ajungând în galeria Ivăşcoaia. La 2400 m există o galerie de legătură spre puţul săpat între oriz. +1050 şi + 930. Tunelul prezintă interes căci aici este singurul loc în care se mai poate vedea mineralizaţia stratiformă compactă de la Baia Borşa”.

Tot în Baia Borșa mai avem Catedrala Minerilor, construită între anii 1995-2001, fiind considerată prima catedrală a minerilor din România „(minerii din Baia Borşa au fost primii donatori pentru construcţia bisericii), cu hramul „Schimbarea la faţă”, care se serbează în prima duminică a lunii august, odată cu Ziua Minerului”.

Tot în zona Baia Borșa mai avem Drumul lui Mantz, „un drum făcut după jumătatea sec. XIX pentru transportarea (samarizată, pe cai) a minereului de la Burloaia la topitoria de minereu de la Iacobeni a lui Anton Mantz de Mariensee. De fapt nepotul său Wintzens Mantz este cel care cumpără începând din anul 1853 cuxe la asociaţiile miniere ce lucrau în zona Baia Borşa. Drumul vizibil fără probleme şi acum, porneşte din spatele fostei clădiri administrative a minei Burloaia, trece pe la Piatra Scrisă (cu inscripţii încă din sec. XIX, făcute probabil de cei ce au realizat drumul), urcă în Cornul Nedeii, coborând apoi pe P. Vâlcănescu în V. Bistriţei Aurii, înainte de Şesuri”. Oficialii Primăriei Borșa spun că acest drum va fi redat circuitului turistic în cel mai scurt timp.

„Legea minelor nu permite concesiunea perimetrelor miniere. Fără un proprietar pe galeria respectivă nu ai cum să  implementezi un proiect”, ne spune Primăria Borșa, legat de punerea în valoare a tunelui Colbu-Ivășcoaia.

FOTO ro.wikipedia.org

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu