Semnal de alarmă tras de către conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș. Numărul celor care se prezintă la unitățile de primiri urgențe ale unităților spitalicești, fie ele de stat sau private, este tot mai mare. Dr. Carmen Sima, directorul executiv al DSP Maramureș, a confirmat, pentru ziarmm.ro, că au fost înregistrate inclusiv decese din această cauză. Dovadă că nu este de glumă este și faptul că atât la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, cât și la Spitalul de Pneumoftiziologie „Nicolae Rușdea” a fost sistat programul de vizite al aparținătorilor, fiind vorba de așa numita carantină.
„Sunt în număr mare aceste cazuri de infecții respiratorii, sunt în creștere de la o săptămână la alta. Creșterea a fost și mai accentuată odată cu reluarea cursurilor școlare, după vacanță. Predomină circulația de virus gripal, comparație cu COVID, cele două care au predominat în sezoanele anterioare, schimbându-se și modalitatea de vaccinare. Populația s-a vaccinat în număr mult mai mic, grupurile vulnerabile s-au îmbolnăvit mult mai mult, inclusiv COVID, vârstnici, bolnavi cronici. Am înregistrat și decese, atât prin gripă, cât și prin COVID și deocamdată tendința se menține. Este o realitate a sezonului rece. Nu este mai rău decât în alți ani, ceea ce s-a îmbunătățit este faptul că în pandemie s-au achiziționat de către spitale aceste unități PCR pentru diagnostic. Și atunci s-au achiziționat și pentru diagnosticul de gripă. Până acum cazurile de gripă clinică nu erau raportate la noi ca și gripă confirmată. Și atunci, pentru că aceste cazuri ajung în număr mare la structurile de primiri urgențe sau în ambulatorii, se testează prin PCR, se confirmă și se raportează ca și gripă confirmată.
La nivel de Maramureș, cazuri de gripă confirmată avem de ordinul zecilor. Plus că am înregistrat și focare de gripă în secțiile spitalelor. Și acolo sigur că avem categorii vulnerabile, personal mult, aparținători și asta a favorizat rapid creșterea numărului de cazuri confirmate. Avem și cazuri de co-infecții, gripă-COVID. Avem și în sezonul acesta, am avut și în sezonul anterior. De regulă se lucrează gen gripă-COVID-și virus respirator Sincitial. În sezonul anterior am avut situație când s-a confirmat coininfecție de 3. Orice persoană este la risc, asta trebuie să înțelegem, deci nu este afectată o anumită categorie de vârstă. Mai mult copii, gravide, cronici, vârstnici”, a declarat Carmen Sima, directorul DSP Maramureș, pentru ziarmm.ro.
Direcția de Sănătate Publică Maramureș a trimis săptămâna trecută o adresă, „văzând creșterea rapidă a numărului de cazuri, către toate unitate sanitare cu paturi, publice și private, în care le-am recomandat să ia măsuri de restricționare sau de încetare a accesului vizitatorilor, achiziționarea de antivirale. Colocvial îi spunem carantină”.
Dragoș HOJDA