- Publicitate -
Ad imageAd image

Noutățile aduse de Legea pensiilor în 2024. Ce trebuie să știe pensionarii din județ

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Anul 2024 vine cu o nouă lege a pensiilor. Chiar dacă marea majoritate a prevederilor se vor aplica abia din septembrie 2024, sunt unele lucruri pe care pensionarii din județ trebuie să le știe. Astfel, începând cu luna aceasta se aplică doar două articole din noua lege a pensiilor, respectiv cel referitor la valoarea punctului de pensie, care a crescut cu 13,8% și a ajuns la 2032 lei. Al doilea articol care se  aplică din ianuarie 2024 este articolul 127, care se referă la contestațiile deciziilor pe care Casa de Pensii Maramureș le emite, pentru care este prevăzut un termen de 45 de zile de la comunicare (30 de zile pe vechea lege a pensiilor).

În nola lege a pensiilor avem și așa-numitele puncte de stabilitate, care se acordă din acest an celor care au o contributivitate realizată peste 25 de ani. Se vor da 0,5 puncte între 26 de ani și 30 de ani, 0,75 pentru intervalul 31-35 și un punct pentru cei care au de la 36 de ani de contributivitate în sus.

Persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare prevăzute de prezenta lege pot beneficia de doar una din cele 4 categorii de pensii acordate în sistemul public de pensii, respectiv pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Pensia anticipată parțial a fost scoasă din acest an. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, în timp ce stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Foarte important de precizat că cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință este de 81 de lei. În anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzută pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majorează cu 13,8% și este de 2.032 de lei. Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

În 2024 valoarea ajutorului de deces a fost stabilită la 7.567 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, respectiv de 3.784 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
- Advertisement -
5 Comments