- Publicitate -
Ad imageAd image

NOUTĂȚI – Conducta de transport gaze naturale Sighet-Vișeu-Borșa, în atenția Guvernului

Ad imageAd image
Ad imageAd image

În ședința de Guvern din data de 17 mai s-a aprobat redarea în circuitul agricol a unor terenuri înscrise în lista terenurilor agricole situate în extravilan pentru proiectul de importanță națională în domeniul gazelor naturale „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa”, scoase temporar din circuitul agricol.

Din Nota de Fundamentare aflăm că „la acest moment proiectul de importanță națională în domeniul gazelor
naturale „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa” este realizat, toate lucrările de execuție fiind finalizate, conform Procesului Verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 50/02.03.2023. În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, lăţimea culoarului de lucru
pentru montajul conductei este de 11 m. De-a lungul traseului, în județul Maramureș, conducta de transport gaze a traversat următoarele tipuri de terenuri: arabil, pășuni, fânețe, drumuri, căi ferate, ape curgătoare, canale, terenuri neproductive, pădure”.

„Traseul conductei urmează în general direcția Vest – Est, în județul Maramureș și traversează teritoriile administrative ale localităților Sarasău, Sighetu Marmației, Vadu Izei, Oncești, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Șieu, Bogdan Vodă, Dragomirești, Săliștea de Sus, Vișeu de Sus, Săcel și Moisei. De asemenea, de-a lungul traseului conductei au fost amplasate 4 Grupuri de robinete, 3 Stații de protecție catodică, un Sistem de transmisie a datelor digitale (fibră optică), precum și un Sistem de protecție anticorozivă.

Suprafața totală de teren extravilan scoasă temporar din circuitul agricol conform listei publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 886 bis din 15.09.2021, anexă la HG nr. 911/2021, este de 741.740 mp. Suprafața totală de teren ce urmează să facă obiectul procedurii de scoatere definitivă din circuitul agricol, ocupată de instalațiile de suprafață și conductele rezultate din investiție, este de 425 mp (această suprafață corespunde pozițiilor 1455 și 1460 din cadrul listei publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 886 bis din 15.09.2021, poziții la care suprafețele au fost diminuate cu suprafețele ocupate de obiectivele de suprafață).

Din suprafața totală de 741.740 m.p de teren scoasă temporar din circuitul agricol conform listei publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 886 bis din 15.09.2021, anexă la HG nr. 911/2021, urmează să se redea în circuitul agricol suprafața totală de 741.315 m.p, diferența de 425 m.p urmează să facă obiectul procedurii de scoatere definitivă din circuitul agricol, fiind necesară derulării scopului obiectivului de investiții”, se arată în documentul citat.

Tot Guvernul a mai decis ca pentru „suprafețele de teren afectate de instalațiile de suprafață și de conductele rezultate din investiție, care nu fac obiectul redării în circuitul agricol, este în derulare procedura legală de scoatere definitivă din circuitul agricol, care se va finaliza într-un termen estimativ de 18 luni de la data adoptării prezentului proiect. Pentru suprafețele de teren afectate de instalațiile de suprafață și deconductele rezultate din investiție, care nu fac obiectul redării în circuitul agricol, esteîn derulare procedura legală de scoatere definitivă din circuitul agricol, care se va finaliza într-un termen estimativ de 18 luni de la data adoptării prezentului proiect”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu