Mănăstirea Pătrăuți a fost redeschisă în finalul de săptămână trecut după mai bine de 200 de ani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. Este cel mai vechi lăcaș de cult păstrat în forma iniţială gândită de ctitorul său, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a hirotesit-o stavroforă pe monahia Alexandra Bădrăgan, de metanie din Mănăstirea Sucevița, fiind instalată stareță a a acestei mănăstiri.
„Este o interiorizare a Crucii, o pecetluire cu semnul Sfintei Cruci a tuturor gândurilor, a tuturor cuvintelor, a tuturor faptelor, a întregii noastre ființe. Așa cum punem pistornicul, pecetea, pe pâinea pe care noi o aducem la biserică și este prescură și nu mai este pâine obișnuită, ci este pâine destinată a fi sfințită, tot așa trebuie să punem pecetea Sfintei Cruci pe toate ale noastre.”, s spus Preasfințitul Părinte Damaschin.
Potrivit arhiepiscopiasucevei.ro, la final celor prezenți li s-a vorbit despre însemnătatea redeschiderii lăcașului de cult, reînceperea vieții monahale la Mănăstirea Pătrăuți. Ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în 1487, Mănăstirea Pătrăuți fiind desființată de Imperiul Austriac la începutul secolului al XIX-lea.
FOTO wikipedia.org
Dragoș HOJDA