- Publicitate -
Ad imageAd image

NOUL COD SILVIC – Care sunt noutățile pe care le aduce

Ad imageAd image
Ad imageAd image

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor Executivul a aprobat, în ședință de Guvern, proiectul de lege privind Codul Silvic elaborat prin PNRR. Ministerul Mediului a anunțat că una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod Silvic interzice tăierile la ras în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, după ce, până în prezent, acestea erau interzise doar în Parcurile Naţionale. Maramureșenii trebuie să știe că se va extinde interdicţia în Parcurile Naturale (dar şi în toate siturile Natura 2000).

„De Ziua Internațională a Pădurilor, iată că Guvernul României a aprobat proiectul de lege care reglementează noul Cod Silvic al României. Noul Cod Silvic este o lege mult aşteptată, primul cod după 2008, adoptat în conformitate cu prevederile Strategiei Naţionale pentru Păduri 2030, pe care am aprobat-o în Guvern în anul 2022. Atât strategia, cât şi codul în sine, au fost finanţate prin PNRR şi reprezintă jaloane pe care statul român şi le-a asumat. Este un cod silvic echilibrat, care s-a născut în urma unui dialog extins, serios și bine argumentat cu toți actorii din domeniul silvic. Am solicitat premierului o procedură de urgență pe care o vom propune Parlamentului României. Acest act normativ ține cont de nevoile de dezvoltare ale țării, răspunde așteptărilor pe care societatea le are de la păduri și asigură implementarea ultimelor progrese tehnologice în domeniu”, a subliniat ministrul Mircea Fechet.

Important este de știut că noul Cod Silvic suspendă dreptul de acces în sistemul informatic SUMAL 2 celor care nu respectă legea, permite statului să îşi asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite şi abandonate de proprietar; stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure, dă dreptul proprietarului de pădure (fie el stat sau privat) la soluții alternative de pază, stabilește comunitățile dependente de produsele pădurii și prioritizate în accesul la resurse forestiere. Noul Cod silvic prevede apariția Consiliului Național al Silviculturii, care urmărește exercitarea în condiții de etică profesională și respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic, respectiv definește ecosistemele cu valoare ridicată de conservare și se instituie Catalogului național al ecosistemelor cu înaltă valoare de conservare – strict protejate. Potrivit unei alte prevederi din Codul Silvic, toți proprietarii de pădure din România vor fi incluși în Registrul Forestier Național (RFN). Alt articol reglementează accesul pe jos sau cu bicicleta pe terenurile din Fondul Forestier Național (FFN).

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu