- Publicitate -
Ad imageAd image

Noua lege ANI a fost adoptata in plenul Camerei Deputatilor

Ad imageAd image

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate. In favoarea proiectului au votat 183 de deputati, iar 27 s-au abtinut. Votul a fost deschis, prin ridicare de mana.

Este a doua oara in aceeasi zi cand proiectul de lege a fost supus la vot in Camera Deputatilor. Propunerea de repetare a votului a venit in urma unui consens al liderilor de grup, iar plenul Camerei a validat-o prin vot.

La prima procedura proiectul a intrunit 151 de voturi pentru – insuficiente pentru a fi adoptat – doua impotriva si 49 de abtineri, iar parlamentarii au votat electronic.

Plenul Camerei Deputatilor a decis, la propunerea deputatului PDL Cristian Boureanu, eliminarea din Legea ANI a unor prevederi introduse de deputatii juristi referitoare la posibilitatea sechestrarii averilor ca masura asiguratorie impusa de Comisia de cercetare de pe langa Curtea de Apel.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor daduse raport favorabil pentru noul proiect de lege al ANI denumit „Proiectul de lege privind consolidarea integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice”. Amendamentele cele mai importante aduse de comisia juridica vizeaza modificarea procedurilor de numire a conducerii ANI si a sanctiunilor.


Potrivit noilor modificari, presedintele si vicepresedintele ANI vor fi numiti in functie de Consiliul National de Integritate, pe baza de concurs. In proiectul initial se prevedea ca acestia sunt numiti de Senat. Comisia a hotarat sa modifice si sanctiunile care se impun celor care nu respecta obligatiei de a raspunde ANI. Conform modificarii, nerespectarea obligatiei de a raspunde solicitarilor ANI se va sanctiona cu 2.000 de lei si nu cu 200 de lei pentru fiecare zi de intarziere cum dorea Guvernul.

De asemenea, nedepunerea declaratiilor de patrimoniu si de interese, precum si nedeclararea in declaratii a cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 50 la 2.000 de lei, si nu de maximum 10.000 cum se prevedea in proiectul initiat de Guvern.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu