- Publicitate -
Ad imageAd image

NOUA LEGE A PENSIILOR – Ce noutăți aduce ea și când vom putea ieși la pensie

Ad imageAd image
Ad imageAd image
Vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, iar atingerea acesteia se va realiza prin creşterea eşalonată a vârstelor standard de pensionare. Asta prevede Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii, publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).
Potrivit acestui document, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare. O noutate ar fi fatul că persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pot opta pentru menţinerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet este de 35 de ani.
Ministerul Muncii a mai anunțat că „este pentru prima dată în istoria sistemului public de pensii din România când stabilitatea în muncă este recompensată prin puncte în plus pentru cei care muncesc mai mult de 25 de ani. Mamele se pot pensiona mai devreme. Vârsta standard de pensionare scade cu câte șase luni pentru fiecare copil. Reducerea se acordă pentru cel mult șapte copii. Prevederea este valabilă și în cazul copiilor adoptați.
Perioada de concediu de creștere a copilului este considerată perioadă contributivă și va determina o creștere a pensiei. Vor fi valorificate veniturile nepermanente contributive: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc”. Apoi, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Soţul supravieţuitor, care nu a împlinit vârsta standard de pensionare, are dreptul la pensie de urmaş, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an și dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute de lege sau acestea sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu