Ziua Internațională a Romilor este sărbătorită anual pe 8 aprilie. Pentru respectiva comunitate, reprezintă un moment important de recunoaștere a culturii și istoriei romilor. Această zi a fost stabilită în anul 1990, în cadrul celui de-al Patrulea Congres Mondial al Romilor, desfășurat la Varșovia, pentru a celebra primul Congres Internațional al Romilor, organizat în 1971, la Londra.
Ziua Internațională a Romilor își propune să promoveze incluziunea socială, combaterea discriminării și stereotipurile, dar și a evidenția diversitatea culturală a acestei comunități. Romii au o identitate bogată, transmisă prin muzică, dans, artă, meșteșuguri și tradiții specifice.
Țigan sau rom?
De-a lungul timpului, au fost numiți țigani, termen pe care și-l însușesc și azi, însă unii îl consideră peiorativ și discriminatoriu. Originea sa este grecească, athinganos (de neatins). În multe limbi, el își păstrează valențele sonore: gypsy (engleză), tsiganes (franceză), zigeuner (germană), gitano (spaniolă), zingaro (italiană), cigany (maghiară). Aparent, termenul rom nu are legătură cu țiganii. Totuși, în limba acestora, termenul rom înseamnă om.
În România, romii repezintă una dintre cele mai numeroase minorități etnice. Finanțate de la bugetul de stat sau european, anual, sunt implementate programe de incluziune socială a romilor și stopare/prevenire a marginalizării lor în societate.
Alte evenimente, în istorie.
1820: A fost descoperită celebra statuie grecească Venus din Milo, în Insula Milos din Marea Egee. Datează din perioada secolului al II-lea, î. Hr.
1967: S-a constituit Automobil Clubul Român (ACR), care a preluat atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România. O emblemă a șoferilor români, în special înainte de 1990.
2005: Peste patru milioane de oameni au participat la funerariile papei Ioan Paul al II-lea.
1911: S-a născut Emil Cioran, scriitor și filosof român stabilit în Franța (d. 1995). Rămâne și azi unul dintre cei mai importanți gânditori români.