Notițe de calendar – 5 ianuarie: ”Micul” pas spre ”Mica” Unire și spre România de azi

Ad imageAd image

1716: Regimul fanariot este instalat în Țara Românească, prin numirea lui Nicolae Mavrocordat ca domn. Și mai bine de 100 de ani, fanarioții au dictat la nord de Dunăre. Până la Alexandru Șuțu, ultimul domn fanariot, otrăvit pe la 1821, în vremea Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu.

1859: Alexandru Ioan Cuza este ales în unanimitate domn al Moldovei, de către Adunarea Electivă. La doar câteva zile, pe 24 ianuarie, era ales domn și în Țara Românească. Așa a început istoria unirii Principatelor Române, care, după doar doi ani, au devenit România. Mai mică, e drept, dar doar până la 1918.

1895: Afacerea Dreyfus – ofițerul armatei franceze Alfred Dreyfus este destituit din rang și condamnat la închisoare pe Insula Diavolului. Spionaj, trădare, antisemitism, eroare judiciară, tot tacâmul pentru un caz ce a bulversat societatea franceză a vremii. Iar finalul e pozitiv: Dreyfus a fost achitat de justiție și reabilitat. După 11 ani… era și cazul.

1919: A luat naștere Partidul Muncitoresc German, bunicul partidului nazist. Iată cum, în doar 20 de ani, dintr-o aparent nevinovată inițiativă politică, s-a ajuns la al Treilea Reich.

1934: La conducerea țării se instalează un guvern liberal, condus de Gheorghe Tătărăscu. Guvernările Tătărăscu au netezit calea instaurării dictaturii lui Carol al II-lea, prin ignorarea Parlamentului și guvernarea prin decrete-legi. În contextul politicii actuale, vedem că istoria nu neapărat se repetă, dar măcar rimează, după cum a spus Mark Twain. Noi înghițim în sec, gândindu-ne la ce poate să urmeze. Speranța e că se vor încurca rimele. În bine, desigur.

1961: Are loc inaugurarea Teatrului de Comedie din București, al cărui prim director a fost inegalabilul Radu Beligan. Maestrul… tot maestru.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu