Supplex Libellus Valachorum – cel dintâi program politic al românilor din Transilvania.
1791: Supplex Libellus Valachorum a fost o petiție redactată de intelectualii români din Transilvania, adresată împăratului Leopold al II-lea al Sfântului Imperiu Roman. Documentul reprezenta o cerere oficială prin care românii solicitau recunoașterea ca națiune politică în cadrul Marelui Principat al Transilvaniei, cu drepturi egale față de celelalte națiuni privilegiate: maghiarii, sașii și secuii.
Petiția a fost redactată de personalități marcante ale epocii, printre care Ioan Budai-Deleanu, Samuil Micu Gheorghe Șincai, Petru Maior, membri ai Școlii Ardelene. Ei argumentau că românii formau majoritatea populației, dar erau lipsiți de drepturi politice și sociale. Documentul cerea reprezentare politică, acces la funcții publice, dreptul de a folosi limba română în administrație și justiție, precum și recunoașterea religiei ortodoxe ca egală cu celelalte confesiuni.
Deși petiția a fost respinsă de Dieta Transilvaniei, Supplex Libellus Valachorum a rămas un moment esențial în lupta pentru drepturile românilor, reprezentând un pas important în procesul de emancipare națională, care va culmina cu Revoluția de la 1848 și, ulterior, cu Marea Unire din 1918.
Alte evenimente, în istorie
1842: Primul concert al Orchestrei Filarmonice din Viena a fost dirijat de Otto Nicolai. O carte de vizită a muzicii universale.
1848: Revoluția Română din 1848 – a fost emisă Petițiunea Proclamațiune la Iași, redactată de Vasile Alecsandri, la o întrunire a tinerilor revoluționari moldoveni. Domnitorul Mihail Sturza a ordonat arestarea capilor mișcării. Au fost trimiși în Turcia, însă au reușit să își cumpere libertatea cu galbeni, înainte de a trece Dunărea. Printre cei scăpați, s-a aflat și Alexandru Ioan Cuza, viitorul domnitor al Principatelor Române.
1923: A fost promulgată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923, una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa acelui timp.
1936: S-a născut Mario Vargas Llosa, scriitor peruan, laureat Nobel. Scriitor de marcă, opere de referință în literatura universală.
1974: Marea Adunare Națională a instituit funcția de președinte al Republicii Socialiste România, în care a fost ales Nicolae Ceaușescu. Restul… e istorie. Știm ce a urmat.
1983: Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind declararea animalelor, înstrăinarea și tăierea bovinelor și cabalinelor, prin care se interzicea crescătorilor de animale sacrificarea acestora pentru consumul propriu. Ne amintim nevinovatele versuri: ”Eu sunt mic, nu știu nimic. Tata-n pod jupoaie oaia”. Nu e oaie ca vaca, e drept, dar toate cornutele, cărora li se adăugau și cabalinele, au fost, de atunci, sacrificate cu emoții. De preferat, nu în văzul lumii. Și nicidecum al Miliției.
1994: Eugen Ionescu, dramaturg, eseist, poet român, stabilit în Franța (n. 1909). Este considerat inventatorul teatrului absurd. Probabil, derbedeii politicii de azi l-ar fi inspirat să inventeze o formă și mai ciudată de teatru.
Vezi când a fost Ziua Mondială a Teatrului