Anual, pe 15 aprilie, este sărbătorită Ziua Mondială a Artei. Scopul acesteia este de a atrage atenția asupra importanței artei în viața oamenilor, în educație și în dezvoltarea socială și culturală. Data nu este aleasă întâmplător – coincide cu ziua de naștere a lui Leonardo da Vinci (n. 1452), una dintre figurile emblematice ale Renașterii. Da Vinci este considerat un simbol al spiritului liber, al curiozității științifice și al creativității artistice.
Inițiativa de a institui o zi internațională dedicată artei a venit din partea Asociației Internaționale a Artei (IAA/AIAP), parteneră UNESCO, în 2011. Propunerea a fost aprobată la cea de-a 17-a Adunare Generală a IAA, desfășurată la Guadalajara, Mexic.
Alte evenimente, în lume
1865: Președintele Abraham Lincoln a murit, după ce a fost împușcat în seara precedentă de actorul John Wilkes Booth. Vicepreședintele Andrew Johnson a devenit președinte la moartea lui Lincoln.
Lincoln a fost un militant pentru abolirea sclaviei. În această privință, citatul său este grăitor: „Dacă sclavia nu este greșită, atunci nimic nu este greșit.”
1912: Vasul britanic de pasageri Titanic s-a scufundat în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 au supraviețuit.
1990: A decedat Greta Garbo, actriță suedeză (n. 1905). Despre ea, Federico Fellini susținea că „a fost fondatoarea unui ordin religios numit cinema„.
2019: Un incendiu masiv a cuprins Catedrala Notre-Dame din Paris; acoperișul și turla principală s-au prăbușit. Costul restaurării a fost estimat la aproximativ 700 milioane euro . Finanțarea lucrărilor s-a realizat în mare parte prin donații. Au fost implicați donatori din peste 150 de țări.