Notițe de calendar – 10 august: Piața Victoriei intră în istorie cu protestul secolului

Ad imageAd image
  • 1519: Cele cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan pornesc din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii. Subcomandantul basc Juan Sebastián Elcano va finaliza expediția după moartea lui Magellan în Filipine. Un final trist pentru un matelor atât de brav.
  • 1793Muzeul Luvru este deschis oficial la Paris, Franța. E și azi una dintre principalele atracții din Franța.
  • 1875: Este pusă piatra de temelie a castelului Peleș din Sinaia (10/22 august), sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I. Castelul Rămâne unul dintre simbolurile regalității românești.
  • 1913: Are loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea BulgarieiGrecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul. Degeaba pentru noi, că ni l-au luat bulgarii, în 1940.
  • 1951: S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5 °C în județul Brăila la Ion Sion. Sigur nu rămâne așa, la cum evoluează clima. Sahara e tot mai aproape.
  • 2018: Intervenție în forță a jandarmilor la un miting antiguvernamental în Piața Victoriei din București, după ce unii protestatari au forțat gardurile și au aruncat cu pietre, sticle și alte obiecte către jandarmi. Aceștia au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene și tunuri de apă. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis dosar penal privind intervenția jandarmilor la protestele din Piața Victoriei. Și ”decât” atât s-a ales de tot protestul.

Sursa: wikipedia

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu