Notițe de calendar: 10 aprilie – Revoluția de la pașopt. Au început negocierile româno-maghiare. Dar cam degeaba…

Ad imageAd image

La 10 aprilie, 1849, au avut loc primele tratative dintre conducătorii Revoluției pașoptiste, în frunte cu Avram Iancu, și reprezentanții revoluționarilor maghiari. Primii voiau autonomie, drepturi egale și recunoașterea naționalității române. Maghiarii negau drepturile naționale ale românilor și luptau pentru o Ungarie unitară. Obiectivul tratativelor: oprirea conflictelor armate și găsirea unei soluții comune împotriva represiunii austriece, care amenința ambele părți. În cele din urmă, de ce s-au temut nu au scăpat. Atât revoluția maghiară, cât și mișcarea românească au fost reprimate de armata austriacă, cu ajutorul trupelor ruse.

1815: Vulcanul Tambora a început o erupție de trei luni, care a durat până pe 15 iulie. În urma erupției, 71.000 de oameni au fost uciși, iar clima Pământului a fost afectată pentru mai mulți ani. A fost atât de puternică, încât erupția s-a auzit de la două mii kilometri distanță. Pentru noi, partea bună e că vulcanul se află în cealaltă parte a Globului, în Indonezia. Partea rea e că Tambora este încă un vulcan activ.

1877: În cadrul Războiului de Independență, România a întrerupt relațiile diplomatice cu Turcia. Răceala dintre cele două state nu a durat mult. Turcia (Imperiul Otoman) a recunoscut oficial independența României la 26 ianuarie 1879, fapt ce a permis reluarea relațiilor diplomatice. De altfel, recunoașterea independenței României a fost consfințită pe plan internațional prin Tratatul de la Berlin (1878).

1912: Vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton (Anglia) și New York (SUA). Tragedia scufundării imensului vapor ne dă și azi fiori.

1913: A fost dată în folosința prima linie ferată electrificată de pe teritoriul actual al României: calea ferată Arad-Ghioroc-Pâncota. Avea 58 km și a fost, până în 1965, singura cale ferată electrificată din România. În regiune, trenul era numit Săgeata Verde.

2019: Cercetătorii de la proiectul Event Horizon Telescope au anunțat prima imagine a unei găuri negre, situată la 54 milioane de ani lumină de Terra, în centrul galaxiei M87. La așa distanță… puțin probabil să ne înghită.

Azi se sărbătorește Ziua Internațională a Fraților.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu