Noile posibile reglementări fiscale și impactul lor asupra jucătorilor la cazinourile on-line, în România

Ad imageAd image

Românii nu vor mai putea juca la păcănele și pariuri după bunul plac, conform unui nou proiect de lege care se află acum în Parlament. Se discută despre limitarea sumelor pe care românii le pot paria la jocurile de noroc, declarații în timp real către ANAF și sancțiuni aplicate prin intermediul unei colaborări între ONJN și autoritățile fiscale.

După ce anul 2024 a lovit din plin industria jocurilor de noroc prin limitarea publicității și controversata “lege a păcănelelor” care interzicea sălile de jocuri de noroc în localitățile mici, se anunță noi provocări pentru industrie în anul 2025. Dacă va fi aprobată, noua reglementare va constrânge atât cazinourile, cât și instituțiile bancare, să implementeze schimbări majore pentru respectarea obligațiilor fiscale și evitarea sancțiunilor.

Implicarea Autorităților Ca Răspuns La Evoluția Accelerată A Industriei Jocurilor De Noroc În România

Din ce în ce mai mulți români sunt tentați să participe la jocuri, atrăgând după sine necesitatea impunerii unor noi măsuri de control și promovare a jocului responsabil, care să asigure un mediu de joc sigur. Dacă vrei să joci la cazinouri online noi și de încredere în România, pe site-ul SlotsUp poți găsi gratuit informații complete despre înregistrare, depunere și oferte disponibile la astfel de cazinouri, precum și despre jocuri și furnizori.

Drept urmare, evoluția accelerată a sectorului de iGaming și dezvoltarea tehnologiilor pentru crearea unor experiențe imersive și captivante pentru jucători au atras tot mai mult atenția autorităților în ultimii ani. Milioane de euro sunt cheltuite anual de români la jocurile de noroc, dând naștere unei nevoi iminente și urgente de acțiune pentru prevenirea comportamentelor problematice de joc. Lucru care se întâmplă.

Un Nou Proiect De Lege Se Află În Parlament

Sumele pariate la cazinouri și în casele de pariuri ar putea fi limitate ca procent din venit. Scopul acestei limitări ar fi “reducerea numărului de persoane afectate de dependenţa de jocuri de noroc, limitarea pierderilor financiare şi protejarea categoriilor vulnerabile” împotriva acumulării datoriilor și a consecințelor psihosociale asociate.

Concret, proiectul legislativ discutat acum în Parlament propune:

  • Impunerea unei limite procentuale pentru sumele cheltuite la jocurile de noroc, reprezentând de 10% din venitul obținut în luna precedentă.
  • Aplicarea acestei restricții atât în sălile de joc fizice, cât și la cazinourile online, pe modelul Germaniei, cu limite universale per jucător și nu per sesiune sau per casino.
  • Delegarea responsabilității către instituțiile bancare pentru monitorizarea tranzacțiilor din cazinourile online și pentru raportarea neregulilor.
  • Amenzi în valoare de până la 1% din cifra de afaceri anuală pentru instituțiile bancare care încalcă noile reglementări.
  • Delegarea responsabilității către operatori pentru verificarea situațiilor financiare ale jucătorilor în cazul sălilor de joc fizice; aceștia vor fi nevoiți să verifice fondurile disponibile ale românilor pe o platformă administrată de ANAF și să declare în timp real sumele cheltuite de jucători.
  • Amenzi cuprinse între 200.000 lei și 500.000 lei pentru operatorii care nu respectă aceste obligații, precum și retragerea licenței în cazul unor abateri repetate.
  • Redirecționarea fondurilor obținute din aceste amenzi, sub gestiunea ONJN în colaborare cu ANAF, către finanțarea programelor de prevenție a dependenței de jocuri de noroc și a programelor de educație financiară.

Posibile Efecte Ale Unor Astfel De Reglementări Asupra Jucătorilor

Pentru jucători, implicațiile sunt evidente. Efectul imediat va fi imposibilitatea de a paria orice sumă la jocurile de noroc. Fiecare român va putea juca cel mult 10% din câștigul obținut în luna precedentă. În cazul unui venit de 7.000 lei, doar 700 de lei vor putea fi pariați la jocurile de noroc.

Fie că vor juca pe platforme online sau în cazinourile fizice, toate tranzacțiile românilor vor fi monitorizate și declarate la ANAF pentru a preveni depășirea limitei proprii. Tranzacțiile online, în special cele cu cardul bancar, vor fi declarate de instituțiile bancare. Depunerile cash în locațiile fizice vor fi declarate direct de către operatori.

Pe termen lung, aceste reglementări sunt menite să le fie benefice românilor. Scopul acestei restricții este acela de a preveni comportamentele de joc problematice: cheltuieli excesive, acumularea de datorii și dependența de jocuri de noroc.

“Posibile Consecințe Asupra Comportamentului Jucătorilor”

Potențiale Consecințe Asupra Instituțiilor Bancare

Dacă legea va fi aprobată, instituțiile bancare vor fi nevoite să urmărească tranzacțiile online ale clienților și să declare către ANAF fiecare operațiune financiară către cazinourile online. În cazul nerespectării, se vor aplica sancțiuni de până la 1% din cifra de afaceri anuală a băncii care administrează contul folosit de jucător pentru efectuarea plăților respective.

Provocări Întâmpinate De Operatorii Online În Implementarea Unor Posibile Noi Reglementări Fiscale

Impactul unei astfel de legi va fi resimțit cel mai puternic tocmai de operatorii de jocuri. În sălile fizice, aceștia vor fi obligați să verifice platforma pusă la dispoziție de către ANAF pentru interogarea soldului disponibil din limita stabilită pentru fiecare jucător. În cazul neconformării, aceștia vor risca amenzi de până la 500.000 lei, dar și pierderea licenței. Însă impunerea unor limite de bani atât de stricte pentru jucători presupune schimbări și provocări importante nu numai în sediile stradale, ci și pe platformele cazinourilor online.

În contextul în care foarte mulți români câștigă venitul minim pe economie, la fel de mulți jucători se vor trezi cu o limită lunară care nu depășește 500 RON. Ceea ce, ținând cont de ofertele actuale la depunere disponibile în cazinourile online, ar însemna că ofertele de bun venit și nivelurile medii și avansate din programele VIP vor deveni inaccesibile pentru mare parte dintre utilizatori. Astfel, o altă provocare o vor constitui restructurarea promoțiilor actuale și gândirea unor noi oferte de bonus, pentru a rămâne atractive tuturor jucătorilor.

Concluzie

Momentan, noile reglementări sunt doar în stadiul de propunere legislativă și nu au intrat încă în vigoare. Jucătorii încă se mai pot bucura de libertatea stabilirii propriilor limite pentru cheltuielile la pariuri și în cazinouri. Însă în cazul în care se aprobă, ar putea marca o schimbare majoră în modul în care românii se raportează la jocurile de noroc.

Limitarea sumelor pariate, monitorizarea strictă și sancțiunile aplicabile organelor responsabile conturează o piață mult mai controlată, unde protejarea jucătorilor și prevenirea comportamentelor problematice sunt în prim plan. O astfel de lege ar însemna schimbări semnificative în industrie, dar ar putea deschide totodată calea către un cadru de joc mai sigur și mai responsabil pentru jucători.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu