Noi activități au avut loc în această perioadă în cadrul proiectului „MOBI – Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes”, finanțat în cadrul programului HUSKROUA ENI CBC 2014-2020.
Astfel, în perioada 22 – 24 martie 2023 s-au desfășurat o serie de întâlniri între partenerii din proiect, vizite de studiu, printre care și o călătorie cu trenul a partenerilor din Transcarpatia pe rețeaua de căi ferate din regiunile partenere pentru a verifica atât interconectarea și starea tehnică a acestora, cât și condițiile de călătorie.
Pe 22 martie au avut loc două întâlniri bilaterale pe proiect, între partenerii ucraineni și români, din județele Maramureș și Satu Mare, iar în 23 martie 2023, la Nyregyhaza, a fost organizată o întâlnire de lucru comună a tuturor partenerilor de proiect. În cadrul acesteia s-a analizat stadiul elaborării Planului de mobilitate transfrontalier și s-au agreat următorii pași ce urmează a fi realizați pentru finalizarea planului în cel mai scurt timp. De asemenea, s-a discutat despre activitățile ce se vor derula în următoarele luni.
În 23 martie la Nyregyhaza a fost realizată o vizită de studiu la compania de transport public „Volanbusz”. Aceasta companie, aflată în subordinea autorității locale, este în proces de mutare într-un nou sediu modern care are toate facilitățile necesare, echipamente de alimentare cu gaz, cu electricitate și combustibil diesel pentru autobuzele din flota proprie. Totodată, există spații de reparare și revizie a autobuzelor, săli de instruire a șoferilor, de odihna între curse și o parcare de peste 100 de locuri.
În data de 24 martie, partenerii din Ungaria au prezentat facilitațile de transport intermodal aflate lângă granița cu Ucraina, la Zahony. Prima companie de stat „Zahony port” este un centru de transfer a încărcăturilor din trenurile de marfă din Ucraina de pe linii de cale ferată cu ecartament lat pe linii ferate normale. Principala încărcătură gestionată în acest centru intermodal este minereul de fier care este exportat de Ucraina.
În continuare, s-a vizitat cel mai modern centru intermodal din Europa „East-West Gate” o investiție privată, aflată la 20 km de granița cu Ucraina în Fenyeslitke. Centrul multimodal are o suprafață de mai multe hectare, o rețea de căi ferate cu ecartament lat și normal de 10.km și 4 macarale cu o capacitate de până la 45 de tone și este complet automatizat operând în sistem 5G. Capacitatea centrului este de 1 milion de containere pe an ce pot fi operate și transbordate de pe trenuri cu ecartament lat pe trenuri cu ecartament normal sau pe camioane cu remorcă.
Vizita la acest centru a fost cu adevărat impresionantă pentru că în primele întâlniri din cadrul proiectului Mobi a fost prezentat proiectul acestui centru care era în construcție și azi echipa proiectului a avut ocazia sa o vadă operațională și în activitate cu cele mai moderne echipamente și automatizări.
Proiectul ”MOBI Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes”, aprobat spre finanțare în cadrul Programului Transfrontalier Ungaria – Slovacia – România – Ucraina HUSKROUA ENI CBC 2014-2020 – apelul 2, încadrat în obiectivul tematic 7, „Îmbunătățirea accesibilității regiunilor, dezvoltarea de rețele şi sisteme de comunicare şi transport sustenabile şi cu impact redus asupra climei”, prioritatea 1 „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru a îmbunătăți mobilitatea persoanelor şi bunurilor”, vizează îmbunătățirea mobilității transfrontaliere a persoanelor și a bunurilor pentru a crea o platformă durabilă de cooperare între entități profesionale transfrontaliere de transport, în vederea optimizării serviciilor și infrastructurii de graniță în regiunile partenere.
Obiectivele specifice ale proiectului constau în realizarea unei abordări strategice a dezvoltării sustenabile și eficiente a transportului și infrastructurii de graniță, dar și dezvoltarea unei infrastructuri de graniță bazată pe transport eficient, conectivitate transfrontalieră, dezvoltarea de studii de fezabilitate și proiecte pilot de infrastructură. Un alt obiectiv specific urmărește îmbunătățirea serviciilor pentru populație și companii de transport în regiunile de graniță din Ungaria, Slovacia, România și Ucraina.
ZiarMM