Rezistenţa împotriva talibanilor în Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, „nu va înceta”, a afirmat unul dintre liderii acesteia, Ahmad Massoud, fără a exclude totuşi posibilitatea de a discuta cu noua guvernare a Afganistanului, relatează France Presse, informează AGERPRES.
„Nu se pune problema de a înceta lupta. Rezistenţa noastră aici, în Panjshir, nu face decât să înceapă”, a afirmat într-un interviu acordat revistei Paris Match fiul comandantului Ahmed Shah Massoud, personalitate emblematică a rezistenţei afgane, asasinat în 2001.
Referitor la zvonurile despre o eventuală capitulare în faţa talibanilor, care au încercuit Valea Panjshir, Ahmad Massoud le-a calificat drept „propagandă şi dezinformare”.
În weekendul trecut, un purtător de cuvânt al Frontului Naţional al Rezistenţei (FNR), Ahmad Massoud fiind unul dintre liderii acestuia, declarase pentru AFP că mişcarea sa este pregătită să reziste oricărei agresiuni a talibanilor, dar este dispusă şi să negocieze cu aceştia cu privire la formarea unui guvern incluziv.
„A vorbi este un lucru. Se poate vorbi. În toate războaiele se vorbeşte. Dar a capitula este altceva. Şi vă repet că nu se pune problema – pentru comandanţii mei şi pentru mine – să capitulăm”, a declarat Massoud, care se autodescrie pentru Paris Match drept un „om al păcii”.
„Nu voi accepta niciodată o pace impusă, al cărei singur merit ar fi să aducă stabilitatea”, a reiterat el.
„Nu pot să uit de altfel eroarea istorică a acelora care, în urmă cu doar opt zile, la Kabul, le ceream arme. Ei mi le-au refuzat. Şi aceste arme, această artilerie, aceste elicoptere, aceste tancuri de fabricaţie americană sunt în prezent în mâinile talibanilor”, şi-a exprimat regretul Massoud.
Insurgenţii care au cucerit Kabulul în 15 august controlează aproape toată ţara, doar o zonă a rezistenţei s-a format în Valea Panshir, în jurul FNR condus de Ahmad Massoud şi Amrullah Saleh, vicepreşedinte al fostei guvernări.
Talibanii afirmaseră luni că ar fi încercuit Panjshir, dar că ar prefera luptelor negocierea.
În cei cinci ani când talibanii s-au aflat la putere în Afganistan, între 1996 şi 2001, Panjshir a fost unul dintre rarele teritorii pe care talibanii nu l-au controlat niciodată.