Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, vorbește despre faptul că sunt mulți români care abia așteaptă să se pensioneze. Mulți români sunt și cei care se tem că nu vor ajunge banii de pensii. La care adăugăm și românii care au pensii diferite deși condițiile de muncă au fost aceleași, diferențele fiind date de momentul ieșirii la pensie.
„Din diverse motive, pe care ar trebui să le discutăm deschis (eu cred că au, printre altele, profundă legătură cu mediul de lucru, cu (in)satisfacția la serviciu), românii vor să se pensioneze. Mai devreme, la termen, în orice caz, vor să se pensioneze. Pe fondul așteptării îndeplinirii condițiilor de pensionare, a (re)apărut și discuția despre deficitul la bugetul de pensii pe care oamenii îl traduc ca fiind resursele pentru pensiile lor în pericol. Știu persoane care țin socoteala lunilor până la momentul pensionării. După anul trecut, an greu, cu mari emoții pentru oameni în legătură cu siguranța salariilor lor, s-a acumulat mult stres. Oamenii au percepția că se pregătește terenul pentru a se comunica faptul că nu mai sunt bani de pensii. De aici până la politicieni care exploatează politic emoțiile oamenilor, nu e decât un pas. O discuție de principiu despre sustenabilitatea, pe termen lung, a bugetului pentru pensii se poartă astăzi pe un teren plin de tensiune”, spune Violeta Alexandru.
Acum toată lumea vorbește despre noul mod de calcul al pensiilor, creșterea vârstei de pensionare fiind un subiect intens dezbătut de toată lumea la cafea sau bere pe terasă: „Astăzi, o bună parte a problemelor derivă din schimbările din legislație/de formulă de calcul a pensiilor. Ca să dau doar un exemplu, în timp, s-a împărțit punctajul când la 25 de ani, când la 30, când la 35. În mod evident, tot schimbându-se legislația, persoane care lucrau pe aceeași funcție, în perioade diferite când funcționau legi diferite, au ieșit cu pensii diferite. Avem nevoie de stabilitate, inclusiv pentru evitarea greșelilor în calculul pensiilor la casele de pensii. Se greșește inclusiv din această cauză – schimbarea continuă a legislației”.
Dragoș HOJDA