Nereguli pe bandă rulantă la concursul pentru directorii de școli. Hendea? Noi credem că știe. Dar tace

Ad imageAd image

“Pot să garantez că acest concurs va fi exclusiv pe criterii de competență”, ne spunea ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, înaintea examenului pentru ocuparea funcțiilor vacante de directori de școli. Desfășurat în toamna acestui an, concursul ne arată altceva. În Maramureș, foarte mulți dintre candidați afirmă că politicul a jucat un rol major, conducerea Inspectoratului Școlar Județean având un cuvânt greu de spus și în acest caz. Și cum altfel decât politic ar putea veni directivele trasate de cei care au fost la rândul lor propulsați politic în funcțiile de conducere ale ISJ?

”Consider că am fost eliminat politic, pentru a face loc celor ancorați în politica locală”, afirmă profesorul-antrenor Adrian Gherghel, care a concurat pentru funcția de director al Liceului cu Program Sportiv Baia Mare.

Nemulțumiți au fost și alți concurenți, chiar cu state liberale (mai vechi sau mai noi). Probabil, nu mai corespund cerințelor partidului și au fost trecuți pe linie moartă. S-au depus contestații, dar… în mod evident, degeaba. ”Nu știu dacă pot declara că sunt mulțumit. Nedreptățit mă consider, dar mai multe comentarii nu pot să fac. Doamnele care au fost în comisii știu cel mai bine ce s-a întâmplat la evaluarea făcută. Eu mi-am prezentat documentele așa cum le-am pregătit. Consider că nota nu este conform prestației mele, dar mai multe nu pot să spun. Am făcut contestație și, surprinzator, mi s-a dat exact aceeași notă. E foarte ciudat cum două comisii dau aceeași notă, care, dupa mine, nu este conformă cu prestația. S-au corectat în județe diferite și am multe semne de întrebare, dar nu pot să le exprim. Este pentru prima dată când mă lovesc de așa ceva. În metodologie scrie că hotărârea comisiei de contestații e definitivă”, declară Gelu Todoruț, candidat pentru funcția de director al Școlii Gimnaziale ”George Coșbuc”, Baia Mare.

Alte cadre didactice nu au depus contestații (nici nu avea rost), însă spun că în componența comisiilor de evaluare s-au aflat persoane fără calitățile necesare de a evalua un proiect managerial. Experiența membrilor comisiilor a fost în anumite cazuri net inferioară celei avute de candidați. ”Eu ce pot să vă spun la acest moment este că la proba de interviu am fost șocată de rezultatul pe care l-am obținut. Pentru ca am o experiență de 10 ani în management, am un masterat în management educațional, am două concursuri luate pe management și nu am înțeles de ce la acest concurs am avut o notă mai mică decât contracandidata mea. Nu am depus contestație. Pentru că rezultatul era același, chiar dacă depuneam contestație. Din punctul meu de vedere, nota nu mă reprezintă. Un profesor care nu are studii de management și nu a fost niciodată director nu poate să evalueze. Vorbim de o ofertă managerială, or fără cunostințe nu poți să evaluezi pe cineva care a demonstrat prin concursuri de management luate și, cu note foarte mari, și-a demonstratat experiența. Eu cred că am mișcat niște lucruri în sens pozitiv (ca inspector școlar și director de liceu, n. red.).

În comisia mea, a fost vorba de foarte multă subiectivitate în ce mă privește. Din partea Consiliului Local s-a propus o persoană care nu are legatură cu managementul unei școli. Președintele comisiei are expertiză, fiind singurul om avizat din punctul meu de vedere. Iar al cincilea membru nu știu nici măcar de unde a fost. La așa nota ce mi s-a dat, 8,80, nu mă așteptam, vă spun sincer. Nu am picat proba de interviu. Dar cu contracandidata mea, care este directorul adjunct al școlii, am funcționat un an și jumătate, deci știu despre ce este vorba. Experiența mea, CV-ul meu, toate dovedesc niște lucruri”, afirmă Camelia Bogdan, care a concurat pentru funcția de director al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, Baia Mare.

Nemulțumiri există și în dreptul reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean membri în comisiile de examinare, în special a inspectorului Carmen Moldovan. ”A fost numită președinte de comisie la liceele unde au avut intenția să își pună anumiți oameni. A intervenit, deși nu avea voie, peste membrii comisiei, pentru a-i depuncta pe concurenți. De multe ori, nejustificat. Mie nu mi-a acordat un punct, motivând că e din cauza exprimării. Probabil nu mă exprim foarte elevat, ca la Chelința (sat în care inspectorul Carmen Moldovan a copilărit, n. red.)”, declară unul dintre candidații depunctați în urma intervențiilor inspectorului Carmen Moldovan pe lângă membrii comisiilor de evaluare.

O problemă reclamată de mai mulți concurenți a fost legată de laptopurile folosite în cadrul procesului de evaluare. ”Este inadmisibil ca la un asemenea nivel, când în joc e soarta învățământului din județ, să introduci datele de logare, iar sistemul să nu le recunoască sau să se blocheze. Eu am pierdut puncte pentru că nu am reușit să accesez propria adresă de email. Pur și simplu laptopul era în așa fel setat încât să respingă accesarea unor adrese. Eu dețin adrese de email pe yahoo.com și google.com (gmail), însă de fiecare dată când am introdus datele de logare am întâmpinat aceeași problemă. Și nu am reușit să trimit anumite fișiere pe email, fiind astfel depunctat. Nu sunt singurul, la fel s-a întâmplat și în cazul altor candidați. Această problemă nu a fost întâmplătoare. Mai ales că laptopul pus la dispoziția concurenților era conectat cu cel al unui informatician din cadrul ISJ Maramureș”, spune unul dintre cadrele didactice participante la concurs.

E greu de imaginat ca din multitudinea de nemulțumiri, reclamații sau sesizări nici măcar una singură să nu fi ajuns la urechile inspectorului școlar general, Minodora Hendea, însă remarcăm o tăcere specifică în astfel de situații, când principala preocupare a conducerii peneliste a ISJ Maramureș este așezarea batistei pe țambal și nu verificarea celor semnalate, iar ulterior luarea măsurilor ce se impun.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu