- Publicitate -
Ad imageAd image

NEMULȚUMIRI ÎN SĂNĂTATE – Maramureșul protestează azi în Piața Victoriei

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Sindicatele din sănătate protestează azi, 15 iunie, în Piața Victoriei, nemulțumiți fiind de modul în care actuala guvernare a ales să se ocupe de tot ceea ce înseamnă sănătate în Romania. Din Maramureș au plecat la București două autocare pline de oameni, în total 85 de persoane care azi vor striga în stradă ceea ce îi doare.

„Revendicările Federației sunt în egală măsură și ale noastre. Salariile pentru cei care nu au beneficiat de majorare, voucherele nu se dau, trebuie să se meargă în judecată pentru ele ș.a.m.d..”, a declarat Mircea Ciocan, pentru ziarmm.ro.

„De ce ieșim în stradă în 15 iunie? PENTRU CĂ APLICAREA DIFERENȚIATĂ A SPORURILOR ÎN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ ADÂNCEȘTE INECHITĂȚILE ÎNTRE ANGAJAȚI! Încă o aberație pe care guvernanții o perpetuează cu bună știință: calcularea sporurilor prin raportare la salariul din 2018. Iar acest lucru se întâmplă numai pentru anumite categorii de angajați din sănătate și asistență socială!
O serie de ordonanțe date de guvernul României în ultimii doi ani au bulversat total sistemul de calculare a sporurilor de care beneficiază colegii noștri. Este vorba de sporul pentru condiții de muncă, de sporul pentru munca de noapte, de sporul pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale și de plata gărzilor. Reamintim guvernanților că munca în instituțiile de sănătate și asistență socială diferă total de celelalte sectoare bugetare. În spitale și în centre sociale angajații muncesc zi și noapte; pacienții și beneficiarii de servicii sociale au nevoie de îngrijire și sprijin indiferent dacă este zi normală de muncă, weekend sau sărbătoare!
În mod normal și legal, persoanele care lucrează în aceleași condiții de muncă trebuie să beneficieze de raportarea sporului la salariul de bază actual, nu la cel de acum patru ani!
Realitatea, în prezent, arată așa:
a. sporul pentru activitatea prestată în ture și sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, precum și plata gărzilor se raportează la salariul din ianuarie 2018;
b. sporul pentru condiții de muncă în cazul asistenților medicali, medicilor și ambulanțierilor se calculează prin raportare la salariul de bază din 2022;
c. celelalte categorii profesionale au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul din decembrie 2018.
Atragem încă odată atenția guvernanților că situațiile de mai sus reprezintă o inechitate și o discriminare gravă a categoriilor de salariați. Practic, se încalcă un principiu fundamental al dreptului muncii, cel al egalității de tratament între salariații care desfășoară același tip de muncă, în aceleași condiții”, arată SANITAS.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu