Negocieri post-Brexit: Între Londra şi UE rămân diferenţe semnificative privind relaţiile viitoare

Ad imageAd image

Diferenţe semnificative persistă între Uniunea Europeană şi Londra cu privire la relaţiile bilaterale post-Brexit, au estimat joi negociatorii-şefi ai celor două delegaţii, Michel Barnier şi David Frost, la finalul primei runde de negocieri faţă-în-faţă, desfăşurată la Bruxelles, după începerea pandemiei de COVID-19, relatează Reuters, AFP şi dpa, transmite AGERPRES.

”Obiectivul nostru a fost de a pune negocierile rapid şi cu succes pe traiectorie pentru a ajunge la un acord. Totuşi, după patru zile de discuţii, rămân divergenţe serioase”, a afirmat Michel Barnier.

El a adăugat că, după mai multe luni în care pandemia de COVID-19 a îngheţat negocierile dintre Bruxelles şi Londra, ”UE a căutat să dea un nou impuls” discuţiilor.

”Negocierile au fost cuprinzătoare şi utile, dar ele au evidenţiat de asemenea diferenţele semnificative care încă există între noi pe o serie de subiecte importante”, a declarat la rândul lui negociatorul-şef britanic David Frost.

”Rămânem implicaţi pentru a lucra asiduu în scopul ajungerii rapide la o înţelegere asupra principiilor fundamentale ale unui acord, în urma procesului de discuţii intense în timpul lunii iulie, conform întâlnirii la nivel înalt din 15 iunie. Discuţiile vor continua săptămâna viitoare la Londra, aşa cum s-a convenit în termenii de referinţă revizuiţi, publicaţi la 12 iunie”, a menţionat demnitarul britanic într-un comunicat.

Această rundă de negocieri, începută luni, urma să dureze cinci zile, dar întâlnirea prevăzută pentru vineri a fost anulată, au declarat doi diplomaţi europeni pentru Reuters.

”Am convenit să punem capăt astăzi discuţiilor”, a explicat unul dintre diplomaţi.

Uniunea Europeană şi Londra au început luni un maraton al negocierilor prevăzut să dureze cinci săptămâni, cu scopul declarat de a avansa în aceste discuţii astfel încât să se evite un ”no deal” potenţial dezastruos.

Principalele divergenţe privesc solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, aşa-numitul ”level playing field”, pentru a se evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului.

Perioada de tranziţie post-Brexit se încheie la 31 decembrie, până atunci Regatul Unit continuând să aplice regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu va fi convenit un acord, relaţiile economice dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu