De cand a început nebunia COVID toată lumea încearcă să evite să ajungă într-un spital. Cand e musai să mergi la tratament, atunci te rogi ca să nu ieși din spital cu un coronavirus luat exact din unitatea spitalicească în care te-ai dus ca să te faci bine. Maramureșenii au ajuns să se teamă să nu se infecteze chiar și de la un pat de spital, chiar dacă se spune că virusul nu rezistă pe suprafețe decât o perioadă scurtă de timp.
„Fiecare pat are o rampă și după ce este externat un pacient noi intenționăm ca fiecare pat să fie dus jos pentru dezinfecție, așa se poate face curat foarte ușor în salon, inclusiv în toate colțurile din salon. Noi vrem ca pacienții să se simtă bine. Există proceduri de dezinfecție a paturilor. Noi vrem să facem. După ce s-a externat pacientul ai luat patul, ai predat tot ce înseamnă lenjerie la spălătorie, jos am pregătit un loc de nebulizator paturi, l-ai dezinfectat, i-ai pus un identificator și o să-l aduci în salon. Un avantaj este că pacientul are un pat curat și se va putea face curățenie mult mai ușor. Pentru asta avem însă nevoie de protecție a colțurilor pereților pe unde se circulă”, spune Vlad Cristian, managerul Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus.
Trebuie spus că unitatea spitalicească este acum la standarde europene, spitalul fiind unul care oferă acum condiții europene celor care ajung să îi treacă pragul. S-a adus aparatură nouă, medici noi pentru noi specializări, se va face un nou corp de clădire, totul pentru a fi cel mai modern spital din această zonă a Maramureșului. Atât la Sighet, cât și la Borșa este nevoie de investiții serioase în unitățile spitalicești, însă ele se lasă așteptate. Încă chiar la Sighet se ia în calcul ridicarea unui nou spital.
Dragoș HOJDA