NE DORIM – Municipiul Baia Mare vrea să devină stațiune turistică balneoclimaterică de interes național

Ad imageAd image

Primăria Baia Mare a publicat spre consultare Documentația de atestare a Municipiului Baia Mare ca stațiune turistică balneoclimaterică de interes național. În respectivele documente care se pot vedea pe siteul instituției, sunt detaliate diferite motive pentru care municipiul reședință de județ trebuie să devină stațiune turistică balneoclimaterică de interes național.

Din documentele amintite mai sus aflăm că „odată cu închiderea poluatorilor importanți (S.C. Cuprom S.A. și S.C. Romplumb S.A.) calitatea aerului în Municipiul Baia Mare s-a îmbunătățit semnificativ. Conform datelor furnizate în Raportul de Mediu 2019 realizat de Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, stațiile automate nu au înregistrat concentrații medii anuale de SO2, NO2,CO, O3, PM, Pb, Cd ce depășesc valorile limită, conform legii nr. 104/15 iunie 2011. Totodată, în perioada 2010-2019, în ceea ce privește concentrațiile medii anuale, s-au înregistrat scăderi pentru următoarele substanțe monitorizate: SO2, PM10 (scăderi mici), Pb (scăderi semnificative), Cd”.

„În anul 2021, există un număr de 62 structuri de cazare clasificate pe teritoriul Municipiului Baia Mare, conform datelor preluate din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, având o capacitate de cazare de 2299 locuri. Dintre acestea 23 activează în raza Stațiunii Turistice Baia Mare, cumulând un număr total de 652 locuri de cazare. Datele furnizate arată că peste 60% din capacitatea de cazare a destinației este concentrată în cele 5 hoteluri existente la nivelul stațiunii, urmată de pensiunile turistice (14 unități). Raportându-ne la categoria de confort, peste 85% din totalul locurilor de cazare aparțin unităților de cazare
încadrate la 3 și 4 stele/flori (318 locuri – 3 stele, 250 locuri – 4 stele). Nu există structuri de cazare de 5 stele”, se arată în Fișa stațiunii.

Tot de aici aflăm că Stațiunea turistică de interes național Baia Mare este formată din Centrul Istoric al municipiului și zonele naturale protejate aferente, existente pe suprafața UAT Baia Mare, respectiv Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare (sit Natura 2000), Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare (Rezervație naturală), Coloanele de la Limpedea (monument
al naturii), Munții Gutâi (sit Natura 2000), Rezervația fosiliferă Chiuzbaia (monument al naturii).

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu