Prima zi a lunii aprilie 2021, ce promitea, parcă, vreme și vremuri mai bune, s-a încheiat într-o notă tristă pentru toți cei care l-au cunoscut pe domnul dr. Ștefan Mariș, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Liviu Borlan”. Vestea morții lui ne-a lăsat fără cuvinte.
De-a lungul anilor, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Liviu Borlan”, instituții care cercetează, conservă, tezaurizează și pun în valoare componente culturale din patrimoniul național, material și imaterial, au colaborat la realizarea multor activități și evenimente destinate comunității băimărene și nu numai.
Începând cu 2018, an dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, ca urmare a unor proiecte editoriale și culturale co-finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale (pe atunci) și de Administrația Fondului Cultural Național, legătura dintre cele două entități culturale s-a sudat și mai mult, prin colaborarea la albumul „Monumente din județul Maramureș închinate Eroilor din Primul Război Mondial” în cadrul proiectului „Eroii Maramureșului. Eroii României Mari” (2018-2020), „Biserici din Țara Chioarului – Tururi virtuale” (2018), „Biserici din Țara Chioarului – Tururi virtuale” (2019), „Biserici din Țara Maramureșului – Tururi virtuale” (2020).
Domnul Ștefan Mariș s-a implicat activ în realizarea acestora și, atunci când îndatoririle de serviciu i-au permis, a participat la campaniile de cercetare de teren; a fost un bun cunoscător al comunităților și al locurilor (natale, precum și al celor în care s-a stabilit, mai târziu) și un partener de dialog cu o cultură generală aleasă, având o abordare metodică a chestiunilor invocate, tact, consecvență, flexibilitate și, mai presus de toate, respect. A avut ocazia să călătorească și să vadă locuri încărcate de istorie dar și „minuni” ale lumii moderne, așa cum, într-una din ieșirile pe teren, ne-a mărturisit.
Acum, a plecat, mult prea devreme, într-o altă călătorie, fără întoarcere, iar nouă nu ne rămâne decât să-i spunem: Drum lin spre cer, domnule Ștefan Mariș!