Mushnomics – un proiect internațional care prinde aripi

Ad imageAd image

Vom îmbunătăți productivitatea capacitatea de a genera valoare în sectorul de producție și desfacere a ciupercilor prin inovare bazată pe analiză de date și utilizarea tehnologiilor Industry 4.0.

Ce este Mushnomics?

Mushnomics este un proiect demarat de Holisun, în cadrul Apelului Internațional de Proiecte ICT-AGRI-FOOD, cofinanțat de Comisia Europeană, 22 de instituții și trei regiuni europene. Scopul acestui proiect este îmbunătățirea productivității și capacității de generare de valoare în sectorul de producție și desfacere a ciupercilor prin inovare bazată pe analiză de date și de a demonstra fezabilitatea analizei dinamice bazate pe date pentru mediile de producție de ciuperci. Pentru atingerea scopurilor noastre vom utiliza sisteme de sezori anvansați în sinergie cu sisteme complexe IoT și algoritmi AI.

Ce rezultate ne dorim:

Vom optimiza randamentul, vom reduce costurile și vom îmbunătăți viabilitatea economică a acestui sector agroalimentar. Este nevoie de o abordare bazată pe sisteme de lanț complet, de la producător la consumator și nu numai. Vom evalua posibilitatea utilizării eficiente a deșeurilor rezultate din procesule de producție pentru atingerea unui obiectiv de reducere a deșeurilor generate spre 0. Datele obținute din teren, de la mai mulți parteneri se transmit centralizat și automat, în timp real, partenerilor din cadrul proiectului, pe suport cloud. Astfel, aceștia le pot utiliza pentru analize cu caracter pur științific sau pentru aplicare imediată de strategii pentru îmbunătățirea producției în propriile unități. La finalul perioadei de cercetare vom avea toate datele necesare pentru a construi un Modul MUSHNOMICS.

Ce este acest modul?

Modulul MUSHNOMICS este un container echipat cu toate echipamentele și sistemele tehnologice necesare monitorizării constante și adaptării în timp real a condițiilor de mediu din interior pentru maximizarea producției de ciuperci. Modulul MUSHNOMICS va fi adaptat nevoilor antreprenorilor, fermierilor și cooperativelor acestora pentru a servi mai bine comunitatea locală și a genera venituri prin activități agricole. Este vorba despre construirea de noi forme de cooperare și alianțe între fermieri și alți actori rurali, între municipalități, sectorul privat și societatea civilă.

Ne dorim ca acest model să fie folosit în sectorul agroalimentar pentru a asigura securitatea alimentară, hrană de calitate și pentru a susține modelul UE de agricultură familială. Modelul de afaceri inovator al proiectului MUSHNOMICS va încuraja potențialii antreprenori să-l adopte și să crească investițiile în economia locală.

MUSHNOMICS va permite, de asemenea, consumatorilor să ridice alimente proaspăt recoltate din Modulul MUSHNOMICS în orașe în care fermierii le pot crește în interior pe tot parcursul anului prin controlul luminii, temperaturii, umidității și dioxidului de carbon. Vom putea crea alimente sigure, bogate în proteine, ce pot fi produse cu o amprentă redusă asupra mediului în comparație cu proteinele animale.

Dieta a 30% din populația lumii este deficitară în proteine, iar analize recente au demonstrat că 200 g de ciuperci pot înlocui 100 g de carne ca sursă de proteine. Ciupercile sunt, de asemenea, bogate în fibre, minerale și vitamine și au un conținut scăzut de grăsimi brute, cu o proporție mare de acizi grași polinesaturați. Astfel, ciupercile sunt considerate alimente „sănătoase”.

Implementarea și planul pentru grupurile țintă

MUSHNOMICS va crea un ecosistem de sprijin care să permită schimbul de cunoștințe între toate părțile interesate relevante la nivel național și european. MUSHNOMICS dezvoltă o platformă digitală, integrată, ca un canal major pentru construirea unei comunități, facilitând implicarea, comunicarea, schimbul de cunoștințe și diseminarea informației între părțile interesate (fermieri, procesatori, comercianți cu amănuntul, consumatori, factori politici, autorități de reglementare, ONG-uri etc.) Dacă dorești ca și tu să faci parte din acest proiect, sau să fii printre primii oameni care vor avea acces la tehnologiile pe care le dezvoltăm, ne poți contacta folosind formularul de contact.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu