Biserica UNESCO din Șurdești are nevoie de restaurare totală în cel mai scurt timp. O spun reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, care au făcut, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural din luna decembrie, o prezentare a situației în care se află cele 8 biserici UNESCO din Maramureș.
Ioan Marchiș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, spune că Biserica de Lemn „Sfinții Arhangheli” din Șurdești a fost construită în 1766, de meşterul constructor Macarie, fiind exemplul cel mai sudic de biserică tipică pentru Maramureş, cu acoperiş dublu: „În secolul al XIX-lea a fost construit porticul pe două nivele şi a fost ridicat turla prin care această biserică. Clopotniţa măsoară 54 m înălţime, de trei ori mai mult decât lungimea edificiului. Structura denotă prezenţa aici a unor meşteri constructori ingenioşi. Biserica a fost realizată în momentul în care modelul tipic pentru Maramureş era stabilit. Constructorii din Şurdeşti au reluat toate elementele în forma lor cea mai evoluată şi le-au pus în armonie cu multă îndemânare. Rezultatul – o adevărată operă de artă! Monumentală, solidă, bine amplasată cu decoraţie bine dozată şi executată cu o deosebită grijă pentru detaliu, Biserica din Şurdeşti ajunge la o perfecţiune structurală şi estetică”.
„Biserica din Şurdeşti beneficiază deja de un renume de care este demnă. Valoarea pe care o deţine în mod evident îi conferă titlul unanim acceptat atât de către specialişti cât şi de publicul larg de „catedrală de lemn” şi de capodoperă a geniului. Pentru această biserică este necesară o restaurare totală. La data prezentei este înlocuită doar învelitoarea pe nava. Este în lucru un proiect complex de accesare de fonduri europene pentru restaurare, consolidare și punere in valoare a bisericii monument istoric, tot ce înseamnă lucrări de construcții, instalații și pictură interioară”, a spus Marchiș.
Dragoș HOJDA