Muntele Olimp și cei 12 zei din mitologia greacă

Ad imageAd image

Muntele Olimp este casa mitologică a celor 12 zei din mitologia greacă. Potrivit legendei, muntele a fost creat după ce cei 12 zei ai Olimpului au câștigat războiul cu titanii. După ce au câștigat lupta, ei și-au creat această casă impresionantă: Muntele Olimp.

Acesta era suficient de înalt încât ochii umani să nu-i poată vedea vârfurile, care erau obturate adesea de nori. Altitudinea maximă a acestui munte este de 2.918 metri, iar în jurul său au fost conturate numeroase legende.

Multe dintre aceste legende au fost transmise mai departe prin intermediul cărților. Odiseea lui Homer, Norse Gods and Giants, Cântul lui Ahile de Madeline Miller și The Greek Myths al lui Robert Graves au contribuit decis. La fel au făcut-o și filmele și jocurile.

Lungmetrajele Clash of the Titans, Hercule și seria Percy Jackson au promovat mitologia greacă, prezentă adesea și în jocuri video. God of War, 300: March to Glory, Spartan: Total Warrior și Asassin’s Creed – Odyssey sunt câteva titluri cunoscute, însă jocuri inspirate din legendele antice ale Olimpului sunt prezente și la cazinourile online. Jocul de păcănele EGT Olympus Glory, Gates of Olympus de la Pragmatic Play sau Rise of Olympus de la Play’n GO sunt doar 3 dintre cele mai apreciate sloturi video din această categorie.

Cei 12 zei ai Olimpului

1. Zeus – Considerat regele și stăpânul muntelui Olimp, conducea cerul și era și zeul tunetului. Printre cei mai cunoscuți copii ai săi au fost Apollo, Atena, Hermes, Artemis, Dionis, Hercule, Elena din Troia, Minos, Ares și Hefaistos. În mitologia greacă este reprezentat cu simboluri precum fulgerul, stejarul, balanța, vulturul și sceptrul.

2. Hera – A fost soția lui Zeus și era zeița protectoare a căsniciei, familiei, căminului și a femeilor măritate. S-a răzbunat adesea pe celelalte femei din viața lui Zeus. Printre simbolurile prin care a fost reprezentată regăsim coroana, rodia, păunul, vaca, leul și cucul.

3. PoseidonConsiderat stăpânul mărilor, al cutremurelor și al cailor. Era definit de cal, bou, delfin și trident.

4. Dionis – Avea un stil de viață în care iubea petrecerile. De altfel, era zeul petrecerilor, al extazului și al vinului. Avea și o latură artistică și iubea arta, fiind protectorul teatrelor.

5. Apollo – Zeul lumii, considerat personificarea Soarelui. Iubea cultura, poezia și muzica, fiind considerat un mare profet al acelor vremuri.

6. Hermes – Zeul comerțului, dar în același timp era și zeul hoților și al tâlharilor. Hermes a fost cel care a inventat lira.

7. Artemis – Este zeița virginității din mitologia greacă, a nașterii, lunii și a animalelor. Legenda spune despre ea că a rămas virgină după ce a jurat că nu se căsătorește niciodată.

8. Atena – A impresionat prin înțelepciunea sa și prin calitățile de lider. Era zeița înțelepciunii, a apărării și a strategiei militare. Printre simbolurile sale se regăsesc o ramură de măslin și bufnița.

9. Ares – Era zeul războiului, considerat neîmblânzit. Impresiona prin fizicul său și adora violența și vărsarea de sânge.

10. Afrodita – Era zeița iubirii, a frumuseții și a dorinței. Considerată una dintre cele mai frumoase femei din acele vremuri.

11. Hefasitos – Era un zeu șchiop, un meșteșugar al zeilor, care proteja focul și metalele. Printre simbolurile sale se află securea, nicovala, focul, măgarul și prepelița.

12. Demetra – Era zeița fertilității, ocrotea natura, stăpânea anotimpurile și era protectoarea agriculturii. Grâul, torța, porcul și macul sunt simbolurile care o reprezentau.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu