Controalele Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș efectuate anul trecut au scos la iveală 46 de angajatori care utilizau muncă declarată, fiind identificate 66 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Au fost aplicate 46 de amenzi în sumă de 1260000 lei, în domeniile de activitate în care frecvența muncii fără forme legale este mai mare și anume întreținerea și repararea autovehiculelor, exploatarea și prelucrarea lemnului, fabricarea produselor de morărit și panificație și restaurante.
Muncă nedeclarată mai găsim în comerț, confecții textile, pielărie și încălțăminte, construcții rezidențiale și nerezidențiale, transporturi rutiere de mărfuri și transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători, activități de protecție și gardă sau unități cu profil de activitate sportiv.
Din raportul ITM Maramureș rezultă că au fost efectuate anul trecut și controale având ca scop identificarea la muncă a tinerilor sub 18 ani, precum și modul în care angajatorii respectă atât activitățile pentru care este permisă încheierea unui contract de muncă cu un angajat minor. În județ nu au fost depistate cazuri de muncă prestată de copii și nici nu am fost informați cu privire la existența unor asemenea cazuri. Anul trecut au fost aplicate 6 amenzi în sumă de 7100 de lei pentru negarantarea în plată a salariului minim brut pe țară, 4 amenzi în sumă de 7000 de lei pentru nerespectrea dispozițiilor privind repausul săptămânal, 72 de amenzi în sumă de 162.500 lei privind nerespectarea prevederilor legale privind evidența orelor de muncă prestate de salariați, 3 amenzi în sumă de 6000 de lei pentru încălcarea prevederilor referitoare la munca de noapte. S-au dat amenzi și pentru nerespectarea dispozițiilor privind păstrarea la locul de muncă a unui exemplar din Contractul individual de muncă.
Dragoș HOJDA
Se prăbușește itm-ul de câți angajați are – ce plimbă hârtii pe la etaje… Ăia-s la alb?